Početna Knjige Humanističke znanosti povijest hrvatska Stjepan Radić i njegov republikanski ustav

Kulundžić, Zvonimir: Stjepan Radić i njegov republikanski ustav

Autor: Kulundžić, Zvonimir
Šifra: 736-21-57
Izdavač: Nezavisna autorska naklada, Zagreb
Godina izdanja: 1989

Dimenzije: 14,50 x 20,50 cm.
Opseg: 239 stranica.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom,.
Stanje knjige: odlično.

U povodu šezdesete obljetnice smrti 8. kolovoza 1988.

S crno-bijelim fotografijama u tekstu.

Iz knjige:

Iako je to Ustav što ga je proklamirala Radićeva stranka, preciznije: izabrani narodni zastupnici te stranke - Hrvatska republikanska većina banske Hrvatske - pa bi prema tome to bilo njihovo kolektivno djelo, ipak je to primarno Radićevo djelo, pa je pravilno taj Ustav nazvati Radićevim ustavom. Dobar poznavalac njegovog načina izražavanja, stila, kao i njegovog prosedea rada, komponiranja pisanih radova, lako će zaključiti da to mora biti primarno njegov tekst; lako će zaključiti da je to njegov »rukopis«. Takav zaključak potvrđuje i više svjedočanstva njegovih bliskih suradnika, kao npr. Rudolfa Hercega, koji god. 1928. pišući o Josipu Predavcu u svojoj knjizi Hrvatska politika mora biti seljačka, na str. 150 napisao: »Početkom 1921. sudjeluje poslije predsjednika Radića najviše kod izradbe ustavnog uređenja Hrvatske - obnovljeni program HSS - naročito obzirom na razdiobu, privredu i prosvjetu.«
Juraj Krnjević u izdanju tog Ustava, što ga opisujem na str. 151 i dalje (Hamilton, Kanada, 1946.) u predgovoru na str. 3, svjedoči: »Hvala Bogu, ne trebamo tek nagađati, što je htio Stjepan Radić. Ustav Neutralne seljačke republike Hrvatske ne samo da je prihvaćen pod njegovim predsjedavanjem, nego je uglavnom i njegovo djelo. Slučajno sam ja tomu jedan od svjedoka, jer sam prisustvovao i na vijećanjima, na kojima je izrađen nacrt Ustava i na sjednicama zastupstva, kada je Ustav raspravljen i prihvaćen.


Pogledajte sve od autora: Kulundžić, Zvonimir
Pogledajte sve od nakladnika: Nezavisna autorska naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.