nije naveden: Spomenica Zrinsko-Frankopanska prigodom svečanog prenosa njihovih kostiju u domo

Autor: nije naveden
Šifra: 1339-17-11
Izdavač: Grafičko-umjetnički i nakladni zavod Jugoslavija, Zagreb
Godina izdanja: 1919

Dimenzije: 22,00 x 28,00 cm.
Opseg: 19 stranica + 30 listova s crno-bijelim fotografijama..
Uvez: meki, kartonski; s ukrasnom vrpcom.
Stanje knjige: odlično.

Puni naslov: Spomenica Zrinsko-Frankopanska prigodom svečanog prenosa njihovih kostiju u domovinu.
Naslov na koricama: Mučenicima 30. IV. 1919.

Riječi izdavača:
Povodom velikih historijskih časova, što ih je naš glavni grad Zagreb doživio 28., 29. i 30. travnja o. g. prigodom velebne proslave prenosa kostiju hrvatskih velikana i mu-čenika Zrinskoga i Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb, nije mogao sav naš hrvatski narod osobno sudjelovati tim velikim časovima, koji su i za historiju svim danas rijetkost, pa smo stoga odlučili, da na spomen toga vanrednoga slavlja slobode dademo živućim, kao i poznim naraštajima savremeni spomenspis, u kom će naći potanki opis prenosa mnučeničkih kostiju Zrinskoga i Frankopana, njihovo posljednje putovanje iz tudjine u domovinu vječno podivalište, kao i naročite za sva vremena značajne fotografske snimke dočeka i svečanog sprovoda u Zagrebu. Ova spomenica uz opis svečanosti sa značajnim govorima svečanosnih govornika i slikama poslužit će za sva vremena kao živi dokaz neslomive hrvatske vjere u pobjedu, a hrvatski, srpski i slovenski narod, kojega su takodjer velikani ovi hrvatski knezovi, takodjer će imati jodan dokumenat hrvatske borbe za oslobođjenje i ujedinjenje.

Nismo žalili ni truda ni troškova, da ova spomenica svojom sadržinom bude jeđinstveni i cjolokupni prikaz toga slavlja onako, kako se cijela akcija vodila, da svako uzmogne dobiti preglednu i jasnu sliku u svim pojedinostima.

Držimo, da smo ovim izvršili takodjer jednu kulturno-historijsku i nadasve patriotsku misiju, pa predavajuć javnosti spomenicu, smatramo svojom dužnošću, da na nju upozorimo čitav naš troimeni narod: Hrvate, Srbe i Slovence.

U Zagrebu, mjeseca svibnja 1919.
Grafičkozumjetnički i nakladni zavod »Jugoslavija«.

Pogledajte sve od autora: nije naveden
Pogledajte sve od nakladnika: Grafičko-umjetnički i nakladni zavod Jugoslavija, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.