Početna Knjige Humanističke znanosti povijest hrvatska Splitski plemići, prezime i etnos

Splitski plemići, prezime i etnos

Autor: Kuzmanić, Mario - Nepo
Šifra: 692-19-16
Izdavač: Književni krug, Split
Godina izdanja: 1998

Naša cijena

48,00 kn
60,00 kn

Žao nam je, tražena knjiga više nije dostupna. Razgledajte našu ponudu, a za traženu knjigu posjetite nas ponovno ili zatražite predbilježbu.

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 147 stranica.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka Varia, Knjiga 5.

Iz knjige:

Nije rijedak slučaj da se prilikom analiza i raspra o hrvatskome plemstvu gradski nobilitet tretira kao manje vrijedan. Suvišno je, dakako, potanje dokazivati da su prosječnom građaninu kudikamo poznatiji Šubići, Nelipići, Frankopani, Kurjakovići, Babonići, Gorjanski i drugi negoli plemići dalmatinskih gradova.
Proslava 1700. obljetnice Splita svojevrsna je prigoda i obveza da ovakva mišljenja podvrgnemo kritici, težeći istini, svekolikim rašomonima usprkos.
Većina nabrojenih plemićkih obitelji unatoč primjerenu junaštvu nije uspjela pred turskom najezdom obraniti velike prostore kojima su vladale, što je ostavilo porazne posljedice na gospodarstvo i kulturu; neki su se pak zaklonili u »reliquiae reliquiarum« dalje na sjever. Za razliku od njih, splitski su se plemići, te plemići drugih dalmatinskih gradova koji su bili dijelom predziđa kršćanstva, uspjeli, ponajprije racionalnom politikom i ne manjim junaštvom, othrvati turskoj opasnosti, i u povoljnijim okolnostima krenuti u rekonkvistu, ostvarujući na taj način tanku nit kontinuiteta mediteranske kulture i pripadnosti europskome krugu.
Autor


Pogledajte sve od autora: Kuzmanić, Mario - Nepo
Pogledajte sve od nakladnika: Književni krug, Split
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno