Damjanov, I.; Jukić, S. (urednici): Specijalna patologija

Autor: Damjanov, I.; Jukić, S. (urednici)
Šifra: 367-11-11
Izdavač: Medicinska naklada, Zagreb
Godina izdanja: 2004

Puna knjižarska cijena: € 525,00

Naša cijena

€ 21,89
€ 43,79

Vaša ušteda: € 503,11

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije:21,50 x 27,00 cm.
Opseg: 725 stranica.
Uvez: meki.

Ovaj se udžbenik nadovezuje na udžbenik Opća patologija i Atlas opće patologije. Time se ostvaruje naš naum da studenti medicine u Hrvatskoj dobiju suvremeni udžbenik iz patologije na hrvatskom jeziku, jer smatramo da svaki narod, koji čuva svoj jezik i svoj identitet, mora voditi računa i o edukaciji svojih studenata.
Da bi lakše razumijeli i usvojili gradivo specijalne patologije (patologija organskih sustava), studenti moraju dobro poznavati razvoj bolesti, što su izučavali u općoj patologiji. Svi ti razvojni i vidljivi procesi iz opće patologije mogu se primijeniti u bilo kojem organskom sustavu. Pri tome se uvijek mora voditi računa o tome da različiti organski sustavi nisu jednako pogođeni određenim patološkim procesom (npr. razvojne pogrješke češće pogađaju srce, a respiratorni sustav je češće izložen upalnim procesima). Znano je da klinička obilježja nekoga procesa mogu biti različita od osobe do osobe. Mora se voditi računa o tome da su neka stanja normalno povezana za određene dobne skupine, spol ili rasu, ali ne i za dtuge. Tako npr. vaginalno krvarenje tijekom menstrualnoga krvarenja je normalno stanje, ali u postme-nopauzi može biti i znak postojanja raka endometrija.
Da bi studenti uočili i prepoznali koje su makroskopske i mikroskopske strukture ili funkcije patološke, prije toga moraju znati kako te strukture i funkcije određenih organa izgledaju normalno. Nismo imali namjeru ovim udžbenikom obuhvatiti cjelokupno gradivo patologije, jer je to praktično i nemoguće. Ali, vjerujemo da će studenti pažljivim čitanjem gradiva ovoga udžbenika steći temeljne spoznaje o nastanku kako makroskopskih tako i mikroskopskih promjena određenih patoloških procesa, što u ljudima rezultira vidljivim određenim bolestima.

Knjiga je podcrtavana i markirana flkomasterom.


Pogledajte sve od autora: Damjanov, I.; Jukić, S. (urednici)
Pogledajte sve od nakladnika: Medicinska naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Medicinske znanosti / medicina - stručna literatura


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.