Miletić, Cvjetana: Slovnik kastafskega govora

Autor: Miletić, Cvjetana
Šifra: 234-20-10
Izdavač: Udruga Čakavski senjali, Kastav
Godina izdanja: 2019

Dimenzije: 14,50 x 21,00 cm.
Opseg: 719 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Preuzeto s korica:

Dijalekatski su rječnici nasušna
potreba u hrvatskoj dijalektologiji i njihov je značaj za izučavanje i pohranjivanje mjesnih govora nemjerljiv (...). Očuvanje jezika (u ovom slučaju konkretnoga mjesnoga govora) kao jednoga od temeljnih biljega identiteta svake zajednice važan je zadatak kojemu izdanje ovoga tipa višestruko doprinosi, kako pohranjivanjem starijega, arhaičnog stanja za generacije koje dolaze, tako i bilježenjem neminovnih jezičnih mijena kojima je podložan svaki jezik (pa tako i mjesni govor).

(iz recenzije dr. sc. Ivane Nežić)

Kastavski govori ulaze u skupinu najarhaičnijih govora na svim jezičnim razinama. (...) Hrvatskoj i sveukupnoj slavističkoj javnosti sustavno i trajno nedostaje rječnik kastavskoga govora. Ovim će rječnikom konačno ta praznina biti popunjena, a hrvatska će i slavistička filologija dobiti prijeko potreban izvor podataka. (...) Knjiga je namijenjena znanstvenicima - filolozima u zemlji i inozemstvu. Kao valjan izvor podataka nedvojbeno će poslužiti i studentima slavistike, opće lingvistike te ostalih jezika koji su bili u kontaktu s čakavskim. Budući da se radi o rječniku nekoga lokalnoga govora, on je od iznimne važnosti i za lokalnu sredinu (kulturne i stručne institucije, škole, zainteresirani pojedinci), a važnost njegova postanka ima i snažnu kulturološku dimenziju stoga što bilježi i kontekstualizira uporabu leksema koji su polako u fazi gubljenja i koji iz aktivnoga sve brže ulaze u pasivni sloj pa prijeti njihov gubitak, a potom i potpuni zaborav. Ovako, ti će leksemi ostati očuvani kao zalog za neka buduća istraživanja.

(iz recenzije prof dr. sc. Sanje Zubčić)Pogledajte sve od autora: Miletić, Cvjetana
Pogledajte sve od nakladnika: Udruga Čakavski senjali, Kastav
Pogledajte sve iz područja: Rječnici / priručnici za učenje jezika / hrvatski


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.