Lenković, Mario: Skurjeni

Autor: Lenković, Mario
Šifra: 500-14-2
Izdavač: Muzej Matija Skurjeni, Zaprešić
Godina izdanja: 2005

Dimenzije: 24,00 x 29,00 cm.
Opseg: 140 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: gotovo odlično, par manjih oštećenja na donjem rubu korica.

Bogato opremljeno crno-bijelim i reprodukcijama u boji.
Tisak na kvalitetnom sjajnom papiru.

Tekst na hrvatskom i engleskom jeziku.

Iz knjige:
Baveći se u uvodnom tekstu problematikom umjetnikovih poticaja i nadahnuća, Mario je jedno poglavlje s razlogom posvetio Skurjenijevu odnosu s nadrealizmom. Na temelju dosad neobjavljivane fotografije iz ostavštine uspostavio je zanimljivu relaciju s imaginativnim graditeljstvom samouka Raymonda Isidora iz Chartresa, kojega je naš slikar jamačno posjetio za svojeg pariškog boravka i izlaganja. U fantastičnoj građevini tog likovnog autsajdera (inače bliskoga nadrealistima) Skurjeni je ne samo prepoznao kongenijalni ambijent nego je pronašao i svojevrsno bratstvo po fascinaciji cikličkim, krugolikim dekoracijama i po zgusnutoj zasićenosti površina (na pragu horror vacui). Taj neslučajni afinitet s graditeljem maštovitih prostora upućuje na tvarnost slikarove imaginacije, koja se često konkretizirala u idealnom projektiranju kula i zvonika, utvrda i gradskih vrata, dvoraca i pećinskih nastambi. Ako su akteri na Skurjenijevim slikama uglavnom slobodni ljudi: Romi i igrači, proroci, umjetnici ili obični šetači njihova je scenografija učestalo prijeteća svojim drastičnim perforacijama ili neobičnim akumulacijama, svojom šiljatošću, bodljikavošću, prepletenošću, zmijolikošću. Bitan učinak umjetnikove fantazije sastoji se upravo u spoju groze i uzleta, izazivanju straha i poticanja elevacije nad zbiljom. Dakle, na djelu je neosporno sublimacija potisnutih iskustava, kompenzativno nadvladavanje traumatičnih prizora njihovim opuštenim fiksiranjem.


Pogledajte sve od autora: Lenković, Mario
Pogledajte sve od nakladnika: Muzej Matija Skurjeni, Zaprešić
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / naivna umjetnost


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.