Protić, Miodrag B.: Skulptura XX veka

Dimenzije: 22,00 x 24,00 cm.
Opseg: 138 stranica.
Uvez: tvrdi polu-uvez (platno/plastificirani karton).
Stanje knjige: odlično.

Bogato opremljeno fotografijama u boji.
Tisak na kvalitetnom sjajnom papiru.

Iz knjige:

Podrazumevajući tri bitne pretpostavke koje ovakva studija zahteva - izbor dela, njihovo svrstavanje u stilske nizove, kao i stilskih nizova u period« i razdoblja - i pri proučavanju skulpture otkrivamo jedinstvo hronologije i tipologije, tj. da su tipološke promene i smene ono što nazivamc razvojem, a poredak istovremenih poetičkih nizova - ono što nazivamc strukturom i sistemom određenih perioda. Time je ublažen ili izbegnu sukob između genetičkog, dinamičnog i strukturalnog, statičkog načina posmatranja.
Polazeći od toga, u jugoslovenskoj skulpturi od 1900. do 1950. godine zapažaju se dva krupna razdoblja:
- prvo razdoblje - zahvata period od kraja 19. veka do kraja prvog svetskog rata i još izvesno vreme;
- drugo razdoblje - počinje od kraja prvog svetskog rata i traje do kraja drugog svetskog rata, tačnije do polovine ovoga veka.
Podela savremene jugoslovenske skulpture na samo dva razdoblja svakako je dokaz da su, u odnosu na slikarstvo, stilske promene u njoj bile sporije; vizija relativno stalnija, socijalna funkcija jednoobraznija. Takođe se zapaža da se ova dva razdoblja ne smenjuju oštro i jednostavno da se njihovi početni, odnosno završni trenuci preklapaju - početak drugog ne znači i potpuni kraj prvog. Zbog toga što secesija sa Meštrovićem Rosandićem, Dolinarom i drugima traje i posle 1920, produžena ekspresionizmom »Kluba mladih« i Meštrovićevih đaka, treća decenija je u izvesnom smislu zajednička za oba razdoblja - u njoj se prvo gasi i druge nastaje.


Pogledajte sve od autora: Protić, Miodrag B.
Pogledajte sve od nakladnika: Jugoslavija, Beograd; Spektar, Zagreb; Prva književna komuna, Mostar; Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / umjetnost na tlu Jugoslavije


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.