Početna Knjige Humanističke znanosti sociologija / antropologija Sjeme zla: elementi sociologije terorizma

Sjeme zla: elementi sociologije terorizma

Autor: Bilandžić, Mirko
Šifra: 453-18-17
Izdavač: Plejada; Synopis, Zagreb
Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 15,50 x 23,50 cm.
Opseg: 254 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

O knjizi:

Mirko Bilandžić se tematikom terorizma i nacionalne sigurnosti na profesionalno-praktičnoj i znanstveno-stručnoj razini bavi petnaestak godina. Cijelo to razdoblje analizirajući i izučavajući tematiku terorizma, pokušava pronaći jasan i sažet, svima razumljiv odgovor zašto se događa terorizam, zašto dolazi do eskalacije terora i terorizma, kao i zašto se to suvremeno zlo ne može zaustaviti.

Autor redefinira pojam nacionalne sigurnosti, suprotstavljajući se jednostranom pristupu terorizmu. Studija donosi prikaz najvećih terorističkih organizacija u svijetu danas.

Zašto Sjeme zla?. Prva asocijacija koja se javlja na spominjanje sintagme "sjeme zla" vjerojatno je istoimeni sjajni film Alana J. Pakule, "Devil's Own", u kojem su središnje uloge odigrali Brad Pitt i Harrison Ford. "Sjeme zla" je tragična priča o hladnokrvnom ubojici Irske republikanske armije (IRA). Sjajna je to karakterna studija i prikaz sociopsihološkog profila pripadnika IRA-e, mladića koji od prvog dana života poznaje samo nasilje. Francis McGuire (Brad Pitt) IRA-in je ubojica u bijegu. Pod zaštitom američkih simpatizera IRA-e, McGuire pronalazi skrovište u domu policajca Toma O'Meare (Harrison Ford). Mladi se Irac odmah dopadne iskrenom policajcu, koji u simpatičnom gostu prepozna neke vlastite osobine iz mladosti. No ne shvaća kakvu je opasnu osobu udomio, O'Meara iznenada mora spašavati živote članova svoje obitelji, ali se i boriti s nekadašnjim prijateljem, što neminovno vodi tragičnom završetku.

Iako film "Sjeme zla" govori o terorizmu, što je i središnja tema knjige koja je pred vama, motiv za naslov knjige nisam pronašao u istoimenom filmu. Tematikom terorizma i nacionalne sigurnosti, što na profesionalno-praktičnoj, što na znanstveno-stručnoj razini, bavim se 15-ak godina. Cijelo to razdoblje, analizirajući i izučavajući tematiku terorizma, pokušavao sam pronaći jasan i sažet, svima razumljiv odgovor zašto se događa terorizam, zašto dolazi do eskalacije terora i terorizma, postoje li "opravdani" razlozi nastanka terorizma, kao i zašto se to suvremeno zlo ne može zaustaviti?
Pogledajte sve od autora: Bilandžić, Mirko
Pogledajte sve od nakladnika: Plejada; Synopis, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / sociologija / antropologija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno