Krauss, Friedrich Salomon: Sitte und Brauch der Südslaven

Autor: Krauss, Friedrich Salomon
Šifra: 148-21-15
Izdavač: Alfred Hölder, Wien
Godina izdanja: 1885

Dimenzije: 15,00 x 22,00 cm.
Opseg: XXVI + 681 stranica.
Uvez: tvrdi, impregnirani karton, ojačanje rubova korica.
Stanje knjige: odlično, korice stručno popravljene.


Sitte und Brauch der Südslaven.
Nach heimischen gedruckten und ungedruckten Quellen.

Prvo izdanje klasične etnološke monografije o južnim Slavenima, posebno Hrvatima, Srbima i Bosancima.

Jezik: njemački.

Pismo: latinica.


Friedrich Salomon Krauss otputovao je u Bosnu i Hercegovinu u ime prijestolonasljednika Rudolfa i Bečkog antropološkog društva i objavio ovu knjigu s neuobičajeno bogatim izvorima podataka.
Kasnije se pozabavio i cijelim kompleksom južnoslavenske etnografije i folklora, objavljivao bajke i legende u njemačkom prijevodu, uređivao folklorne časopise i zbornike, od kojih su se neki odnosili i na njemačko-austrijski folklor.
Uz općenite folklorne opise i razmatranja, knjiga sadrži niz poglavlja moralno-povijesnog karaktera kao što su: ljubavni život, ljubavne čarolije, zavođenje djevojaka i incest, bigamija i konkubinat.

O autoru:

Friedrich Salomon Krauss
, etnolog, folklorist, filolog i seksolog, rođeni požežanin, kao Miroslav Krauss u Požegi je završio pučku školu, nižu i višu gimnaziju s izvrsnim uspjehom. Na bečkom sveučilištu upisao je 1877. godine klasičnu filologiju i povijest, na čemu je i doktorirao već 1882. godine. Nedugo potom, potaknut narodnim pričama iz okolice Požege, za koje mu je majka, rodom seljanka, bila neiscrpan izvor cijelog života, ali i brojnim rukopisnim zbirkama koje su mu poklanjali suradnici na terenu, Krauss 1883. godine objavljuje svoju prvu u nizu etnoloških knjiga - “Sägen und Märchen der Südslaven” (Legende i bajke južnih Slavena).

Može se vjerovati da mu je ta knjiga otvorila vrata Etnografske komisije Antropološkog društva u Beču, koja je Kraussa kao stručnjaka s izvrsnim poznavanjem jezika našeg područja angažirala za jednogodišnje terensko istraživanje po Balkanu od ožujka 1884. do kolovoza 1885. godine u želji da se Austro-Ugarska upozna s južnim rubnim područjima Monarhije.

Rezultate istraživanja po europskim provincijama udaljenima svega jedan i pol dan vožnje od Beča - Slavoniji, Hrvatskoj, Dalmaciji, Bosni i Hercegovini - Krauss je objavio u djelu “Sitte und Brauch der Südslaven” (Život i običaji južnih Slavena), koja je naprednoj zapadnoj kulturi dala uvid u posve drugačiji, egzotičan i tisućama godina nepromijenjen svijet.Pogledajte sve od autora: Krauss, Friedrich Salomon
Pogledajte sve od nakladnika: Alfred Hölder, Wien
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.