Jembrih, Alojz (priredio i uvodnu raspravu napisao): Sisačka pobjeda 1593.

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 234 stranice.
Uvez: tvrdi.

Biblioteka Slovo - duh - misao.

Njezin odjek u hrvatskoj književnosti.

Likovna oprema: Pavica Pirc-Petrinjak.

Fotografije priredio: Mladen Knežević.

Kompletiranjem tekstova koje objavljujemo u ovom jubilarnom izdanju posvećenom 400. obljetnici sisačke pobjede, htjeli smo predočiti odjek slavnog povijesnog događaja - sisačke pobjede iz 1593. godine, pobjede proslavljene u hrvatskoj književnosti dramom, epom i narodnom pjesmom.

Iz recenzije:
Valja, konačno, napomenuti da je Jembrihovo otkriće pravi biser za hrvatsku povijest književnosti, a naročito one dramske. Nepoznatom broju sačuvanih, ali naknadno pronađenih isusovačkih dramskih djela, pridodano je još jedno, i to djelo hrvatskog autora s tematikom iz hrvatske povijesti. Ova činjenica, kao i akribijski redaktorski tako i znanstveno-lucidni autorov pristup problemu, jamče kvalitetu ovoga pothvata. Naizgled sitno ovo pravo znanstveno otkriće unosi mnogo novoga svjetla u povijest isusovačkoga kazališta u Hrva­tskoj, prinos je općoj slici hrvatskoga baroknoga glumišta i nezatajivo svjedoči o onodobnoj visokoj književnoj i kazališnoj kulturi hrvatskoga naroda.
prof. dr. Nikola BatušićPogledajte sve od autora: Jembrih, Alojz (priredio i uvodnu raspravu napisao)
Pogledajte sve od nakladnika: Matica hrvatska; Centar za kulturu Vladimir Nazor, Sisak
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.