Bronte, Charlotte: Shirley

Autor: Bronte, Charlotte
Šifra: 608-20-2
Izdavač: Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1974

Dimenzije: 12,00 x 20,50 cm.
Opseg: 650 stranica.
Uvez: tvrdi, kartonski; sa zlatotiskom na korici i hrptu; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: vrlo dobro, s patinom vremena; ovitak s manjim popravcima.

Prevela: Gordana Popović Vujičić.

O autorici:

Djela tri sestre, Charlotte, Emily i Ann Brontë, umjetničko su i ljudsko svjedočanstvo o životu u Engleskoj prve polovice XIX stoljeća. Otkrivaju­ći tjelesne i duševne pat­nje svojih senzibilnih ju­naka i junakinja, spisate­ljice pokazuju dubinu su­koba darovitog pojedin­ca s konzervativnim dru­štvom, ističu    socijalne nepravde, prikazujući pri­tajeni klasni bunt i ta­ko, uza sve svoje inova­cije značajne za realistič­ko gledanje na svijet oko sebe, nastavljaju tradici­ju započetu djelima Jane Austin.

Poslije romana-sentimen­talnih romansi, lišenih ži­votne argumentacije, u njihovim djelima prevla­dava zbiljnost, počinje se shvaćati da život najče­šće određuju male a ne velike stvari i da je upra­vo zato put do punog ostvarenja ljudske sreće težak i  trnovit.

Potekle iz svećeničke obi­telji, odgojene u siroma­štvu i pod zaptom stro­ga oca, probijale su se kroz život kao učiteljice i odgojiteljice da bi knji­ževnu slavu stekle tek poslije smrti. Služeći imućne, one su vrlo rano i vrlo snažno osjetile po­sljedicu društvene nejed­nakosti i spoznale da se ti odnosi moraju mije­njati. S dubokim smi­slom za društvenu i psi­hološku realnost sestre Brontë u svojim romani­ma pričaju sumorne, a ponekad i tragične život­ne priče svojih junaka, otkrivajući kako je u tom svijetu nemoguće naći sreću a da se izbjegnu sve kušnje i patnje na putu do nje.


Pogledajte sve od autora: Bronte, Charlotte
Pogledajte sve od nakladnika: Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.