Početna Knjige Šah Šahovski problem

Petrović, Nenad: Šahovski problem

Autor: Petrović, Nenad
Šifra: 143-20-3
Izdavač: Šahovska centrala, Zagreb
Godina izdanja: 1949

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 273 stranice.
Uvez: tvrdi poluuvez (karton/platno).
Stanje knjige: s patinom vremena; na predlistu prisutan potpis bivšeg vlasnika crvenom bojicom.

Teorija šahovskih problema sa 650 primjera.

Biblioteka šahovske centrale, broj 13.

Iz predgovora:

Ovu prvu knjigu »šahovske lirike« većina će naših problemista - čitajući neobične sisteme i termine - kratko okarakterizirati kao preteško i prestručno djelo.
Na žalost, kod nas je potpuno nepoznato, i naši problemisti nisu ni slutili, da je današnja teorija problema opsežnija od teorije partijskog šaha i da ima još mnogih mogućnosti za usavršavanje u potpuno neistraženim područjima.
Dok kvaliteta šahovske partije - vremenski vezane - temelji svoju ljepotu na pogrešci protivnika, kod sastava problema mora kompozitor uvijek napraviti optimalnu konstrukciju: iu invenciji i u tehnici, bez izgovora na vremensku ili protivničku smetnju!
Sistematska podjela problemske teorije potrebna je i odgovara dotjeranoj teoriji šahovske partije. Kao što su za šahovsku partiju važna poznavanja otvorenih i zatvorenih igara, tako je i za poznavanje problema potrebno poznavati na pr. razliku između idejne ili strateške kompozicije Što je za šahovsku partiju, recimo, poluslavenska obrana to je u problemima sjecište Novotnoga!
Ne poznavajući teoriju problema kompozitor će samouk napraviti u najboljem slučaju - intuitivnim putem - jedan od blijedih - vjerojatno i reproduciranih - problema forme cime   potpuno zastranjuje od profinjene deduktivne teorije problema.


Pogledajte sve od autora: Petrović, Nenad
Pogledajte sve od nakladnika: Šahovska centrala, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Šah


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno