Donadini, Ulderiko: Sablasti

Autor: Donadini, Ulderiko
Šifra: 245-18-1
Izdavač: Merkur, Zagreb
Godina izdanja: 1917

Dimenzije: 11,50 x 15,00 cm.
Opseg: 99 stranica.
Uvez: meki, kartonski.
Stanje knjige: odlično; s patinom vremena.

Merkurova zabavna knjižnica.
Svezak IX.

Sadrži ex libris D. B. i žig Hrvatske knjižare i papirnice G. Šikić, Rieka, ulica Lod. Kossuth br. 7
.

O autoru:

Donadini, Ulderiko, hrvatski književnik (Plaški, 8. IV. 1894 – Zagreb, 10. V. 1923). U Zagrebu završio Gospodarsko-šumarsku akademiju (1913) te apsolvirao studij biologije i kemije (1918). Neko vrijeme (pošto je 1915. otpušten iz vojske kao trajno nesposoban) bio namjesni učitelj u Petrinji (1918), predavač na gimnazijama u Zagrebu (1919) i Vinkovcima (1920), a zatim živio kao slobodni pisac u Zagrebu, gdje se povremeno liječio u duševnoj bolnici.

Kao izrazit individualist, kontroverzna ličnost i buntovni negator ustajala malograđanskog života, zbirkom bizarnih proza Lude priče (1915) nastavio se na slične Matoševe i Kamovljeve pripovijetke. U knjizi Kamena s ramena (1917) skupio je podlistke, polemike i pamflete, u romanima Vijavice (1917) i Bauk (1922. - prvi put napisan pod naslovom Sablasti, 1917) istražio je tamne strane čuvstvenoga života ljudske osobe. I u romanu Kroz šibe (1921), s autobiografskim obilježjima, suprotstavio se licemjernomu građanskom moralu likom glavnog junaka poluinteligenta. U dramama Bezdan (1919), Igračka oluje (1921), kao i u najboljoj i najizvođenijoj simboličkoj jednočinki Gogoljeva smrt (1921), miješaju se stilski elementi realizma, naturalizma i ekspresionizma.

Najpoznatiji je kao urednik i gotovo jedini suradnik časopisa Kokot (1916–18), u kojem se obračunavao i s aktualnim časopisima (Savremenikom, Hrvatskom prosvjetom) kao i s Maticom hrvatskom i s Matoševim nastavljačima »gričanima«. Kontradiktoran u stajalištima i pitanjima o književnosti, Donaldini se predstavio kao egzaltiran, pobunjen individualist, kakvi su i gotovo svi njegovi književni junaci.

Zajedno sa Šimićem začetnik je hrvatskog ekspresionizma . Pripadao je tadašnjim boemskim krugovima. Kao shizofrenik i alkoholičar u tridesetoj godini života izvršio je samoubojstvo. Romane je pisao pod znatnim utjecajem Dostojevskog. Zauzima značajno mjesto u hrvatskoj književnosti.Pogledajte sve od autora: Donadini, Ulderiko
Pogledajte sve od nakladnika: Merkur, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / prva izdanja - izbor


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.