Deretic, Jovan: Romantizam (studije i hrestomatija)

Autor: Deretic, Jovan
Šifra: 977-11-4
Izdavač: Veselin Masleša, Sarajevo
Godina izdanja: 1983

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 283 stranica.
Uvez: tvrdi.

Romantizam, opšte evropski duhovni pokret širokih razmjera, zahvatio je književnost i sve umjetnosti i dao obilježje čitavom kulturnom životu Evrope krajem XVIII i u prvim decenijama XIX vijeka. U književnosti se javio najprije kao negacija klasicizma. Romantičarski ideolozi i stvaraoci odbacivali su sve što je činilo filosofiju i poe­tiku klasicizma: racionalizam, normativnu estetiku, ne-prikosnovenost pravila, podražavalački odnos prema an­tičkoj umjetnosti. Nasuprot razumu, romantičari su isti­cali osjećanja i maštu, pravilima su suprotstavili slo­bodu umjetničkog stvaranja, a univerzalnom klasicis­tičkom ukusu nesputanost stvaralačkog genija, nove iz­vore umjetničkog stvaranja, umjesto odbačenih antičkih, tražili su u srednjovjekovnom viteškom svijetu i u narod­nom stvaralaštvu (folkloru).


Pogledajte sve od autora: Deretic, Jovan
Pogledajte sve od nakladnika: Veselin Masleša, Sarajevo
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.