Šimundic, Mate: Rječnik osobnih imena

Autor: Šimundic, Mate
Šifra: 1378-18-23
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 1988

Dimenzije: 17,00 X 24,50 cm.
Opseg: 575 stranica.
Uvez: tvrdi s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: vrlo dobro.


Preuzeto iz predgovora:
"Ovaj je imenar plodom petnaestogodišnjega rada, naporna i katkada mučna, koji se u biti sastoji iz dva dijela: od prikupljanja i sređivanja podataka te tumačenja značenja osnovnih imena. Naravski, oba posla tecijahu usporedo. Podatke sam zbirao po cijelome području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije (s Kosovom i Vojvodinom), i to u izravnu dodiru i razgovoru, jer se zaista ne može drugačije doći do iscrpnije građe. Gdje god bih se našao i zadržao kraće ili dulje, bez obzira na svrhu boravka, koristio sam priliku i bilježio osobna imena toga kraja. Stvarno je u datome poslu sudjelovao iznimno velik broj ispitanika. Kada je koje neobičnije ih zagonetnije ime dospjelo k meni posredno (preko dnevnih glasila, proglasa, osmrtnica, radija i televizije ih me tko upozorio na postojanje takva rjeđeg imena), redovito sam se pismom obratio njegovu nositelju odnosno nositeljici neka mi potvrdi stvaran oblik svoga imena i označi prilike koje navedoše davatelje (roditelje, rodbinu, kumove i dr.) da se odluče za to ime. Za djecu to činjahu roditelji. Mnogi su se umoljenici odazvali i pružili mi iskane podatke. Tek sam nakon ovakve provjere unosio takva imena. I pismeno i usmeno pomagali su mi svojim mišljenjem i savjetima domaći i tuđi jezikoslovci, mahom znanci i prijatelji što se bave onomastikom i etimologijom. Svima onima koji mi na bilo koji način iziđoše u susret i time dopriniješe da ovaj imenar bude ovakvim kakav je dugujem svoju duboku zahvalnost. Hvala im!"Pogledajte sve od autora: Šimundic, Mate
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Rječnici / priručnici za učenje jezika / hrvatski


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.