Grcic, Marko: Riječi, riječi, riječi

Autor: Grcic, Marko
Šifra: 913-19-1
Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca; Naklada Jesenski i Turk, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 13,00 x 20,50 cm.
Opseg: 559 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: vrlo dobro.

O knjizi:
Knjiga novinskih ogleda pod naslovom «Riječi, riječi, riječi» izbor je iz višegodišnjih kolumna Marka Grčića koje su u magazinu 'Globus' izlazile od 2002. do danas. Obuhvaća širok tematski raspon, od lingvistike, književnosti, društvenog života, preko religije i povijesti, pa do aktualnih političkih kontroverzija.

Oduvijek sam vjerovao da me politika ne zanima u specifičnom smislu, tj. u tome da bih se njome praktično bavio ili pak da bih raščlanjivao njezine ključne ljude i događaje. Kad se danas osvrnem na ove nasumične bilješke, ispada, začudo, da me upravo ona, uz religiju, najčešće poticala na ova nesuvremena razmatranja, kako bi rekao Nietzsche. Očito je da je ona naš usud, zauvijek neispunjena, ili neispunjiva karma, i da je vrijedno svakoga napora nastojanje da se od nje emancipiramo, da se otmemo gotovo mehaničkoj zadanosti njezine kobne dijalektike. Rado bih da mogu ponoviti kao stvarnost Ujevićev znameniti stih: Povijest mora biti pregažena. Bojim se da u tome nisam bio uspješan i da povijest gazi mene.

Marko Grčić godinama je u 'Globusu' objavljivao brojne publicističke teme i društeno - kritičke komentare. Ovaj ukoričeni izbor iz tih tekstova s jedne je strane svojevrsna kronologija proteklog desetljeća jer bilježi teme i dileme koje su uzbunjivale širu kulturnu javnost, a s druge strane pak svjedoči da se Grčić gotovo opsesivno bavi hrvatskim identitetom, ponajviše na području povijesti, jezika i pravopisa, kulture i religije.

U svim tekstovima se zrcali njegova bogata erudicija stečena ne samo redaktorskim poslom u novinskim redakcijama, nego i golemim prevodilačkim opusom istrastvenim čitanjem. Osim što je pomnjiv i pronicav tumač hrvatske poetske baštine, u dva dulja ogleda „Sinjska alka:  pamćenje i zaborav prošlosti“ i „Je li dalmatinski Morlak predak balkanskoga barbarogenija?“ očituje se nakana da temama koje godinama temeljito proučava da i vlastiti izvorni doprinos u ukupnom historiografskom tumačenju.


Pogledajte sve od autora: Grcic, Marko
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatsko društvo pisaca; Naklada Jesenski i Turk, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Društvene znanosti / novinarstvo / politologija / diplomacija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.