Početna Knjige Umjetnost povijest umjetnosti Relacionirane stvarnosti

Kovač, Leonida: Relacionirane stvarnosti

Autor: Kovač, Leonida
Šifra: 1391-14-25
Izdavač: Meandar, Zagreb
Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 12,50 x 19,50 cm.
Opseg: 205 stranica + 31 stranica priloga.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Biblioteka Intermedia, knjiga 23.

Preuzeto s interneta:
«Relacionirane stvarnosti» najnovija je knjiga istaknute povijesničarke umjetnosti i kustosice Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Leonide Kovač. U tekstovima okupljenim u ovoj knjizi riječ je o problemima suvremene umjetnosti i to njezinim najrecentnijim tijekovima. Problematizirajući različite opuse hrvatskih suvremenih umjetnika od Gorana Petercola do Marije Ujević, u njezinim se tekstovima očituje jak utjecaj poststrukturalne misli i teorije umjetnosti od Lacana, Foucaulta, Kristeve, Deleuzea, Guattarija, Baudrillarda i drugih na koje se često referira.

Njezin je diskurs eksplicitan i direktan, gotovo tjelesan. Neosporan je i utjecaj slovenske lakanovske teorije i psihoanalitičkog interesa za društvenu performativnost. Kada pristupa umjetniku (subjektu/objektu) promatra ga kroz kontekstualne mogućnosti udvajanja, skrivanja i proizvođenja identiteta. Djelo je za nju nešto što funkcionira kao simptom: pokazna kritička pojavnost reda realnosti, simboličkog i imaginarnog. Zato ona u postmoderni diskurs vraća frazeologiju avangarde, politike i ekscesivne realnosti: subverzija, kretanje kapitala, pozicija moći, promjena načina percepcije, prijestup, simbolički sistem, uzurpiranu stvarnost.

Leonida Kovač jedna je od rijetkih hrvatskih teoretičarki umjetnosti i kritičara suvremene hrvatske likovne scene koja ima petlju i snagu ukazati, objasniti a isto tako i približiti mnoge probleme vezane uz likovnu i vizualnu umjetnost.


Pogledajte sve od autora: Kovač, Leonida
Pogledajte sve od nakladnika: Meandar, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.