Početna Knjige Književnost poezija Razgovor ugodni naroda slovinskoga

Kačić Miošić, Andrija: Razgovor ugodni naroda slovinskoga

Autor: Kačić Miošić, Andrija
Šifra: 1057-19-7
Godina izdanja: 1983

Dimenzije: 17,50 x 24,00 cm.
Opseg: 539 stranica.
Uvez: tvrdi, impregnirano platno; sa srebrotiskom na prednjoj i stražnjoj korici te hrptu.
Stanje knjige: odlično.

Knjižnica zbornika Kačić. Svezak XI.

64. izdanje.

Uredničko vijeće: fra Ante Bešlić, s. Alojzija Caratan, Željko Hell, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, fra Karlo Jurišić, fra Vicko Kapitanović, Anđelko Mijatović, Ante Sekulić.

O knjizi:
Razgovor ugodni naroda slovinskoga djelo je kojemu u povijesti stare hrvatske književnosti nema ravna po broju izdanja i po broju čitatelja. Napisao ga je franjevac Andrija Kačić Miošić (1704.–1760.) te objavio 1756. i 21759. ”za službu oni ljudi koji izvan slovinski drugim jezikom govoriti ne znadu”, ali se može reći da je čitatelje našao u svim slojevima hrvatskoga društva i u svim hrvatskim krajevima. U seoskim sredinama služilo je kao početnica za učenje čitanja i pisanja, a usmeno prenošenje njegovih stihova bilo je posve obično. Neke su se pjesme iz toga djela našle u knjigama europskih predromantičara i romantičara, poput narodne pjesme (Fortis, Herder, Merimée). Najvećim dijelom riječ je o kršćansko-turskim ratovima. Važno je istaknuti da prvo izdanje iz 1756. čini samo dvije petine drugoga (oba su tiskana za života autorova i oba u Veneciji). Autor je isticao da u narodnim pjesmama nije sve istinito, ali svaka pjesma ”ima dobar temelj od istine” dok su njegove potpuno istinite. Zato su mu estetski ciljevi u drugome planu. Tekst je ostvaren u prozi (koja dominira u prvome dijelu knjige) i stihu (koji prevladava u drugome dijelu). Samo rijetko se prozni i stihovani dijelovi preklapaju. Njegovi asimetrični epski deseterci ostvareni su štokavskom ikavicom koja je bliska mnogim govornim idiomima, što ga je također približilo mnogobrojnim čitateljima. Izvršio je snažan utjecaj na hrvatske dopreporodne književnike.


Pogledajte sve od autora: Kačić Miošić, Andrija
Pogledajte sve iz područja: Književnost / poezija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.