Gajer, Mladen: Radne akcije 1947. - 1952.

Autor: Gajer, Mladen
Šifra: 125-23-95
Izdavač: Redak, Split
Godina izdanja: 2018

Dimenzije: 14,50 x 20,50 cm.
Opseg: 120 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Što sam naučio gradeći prugu, autoput i cestu.


O knjizi:

Uz podnaslov Što sam naučio gradeći prugu, autoput i cestu, autor zapisuje svoja sjećanja o sudjelovanju na omladinskim radnim akcijama od 1947. do 1952. – na gradnji pruge Šamac – Sarajevo, autoputa Bratstvo – jedinstvo, u Gorskom kotaru na izgradnji ceste u sklopu akcije HE „Vinodol“.

Iako se radi o memoarskoj prozi, knjiga se čita kao roman o vremenu kad su se poslije Drugoga svjetskoga rata osnovni prehrambeni artikli, odjeća i obuća kupovali uz „točkice“, a djeca tijekom školskih praznika nisu imala mogućnost za gotovo nikakve aktivnosti i zabavu. Zato se i autor na svoju prvu radnu akciju prijavio već kao petnaestogodišnjak, opisujući danas gotovo neshvatljiv entuzijazam dobrovoljnoga rada u uvjetima samo najosnovnijega komfora kad je riječ i o prijevozu, i smještaju, i prehrani, i uvjetima rada. I zaključuje da „ostaje sjećanje na zajedništvo, posebne međuljudske odnose i istinsko drugarstvo, osjećaj da smo zaista nešto sagradili, izvršili generacijsku obvezu. Radne akcije bile su škola života.“


Pogledajte sve od autora: Gajer, Mladen
Pogledajte sve od nakladnika: Redak, Split
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Hrvatska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.