Novak, G.: Pučki prevrat na Hvaru

Autor: Novak, G.
Šifra: 918-20-14
Izdavač: Hrvatska štamparija, Split
Godina izdanja: 1918

Dimenzije: 15,00 x 23,50 cm.
Opseg: 111 stranica.
Uvez: meki, kartonski; sa zaštitnim paus papirom.
Stanje knjige: s patinom vremena; u unutrašnjosti prisutne bilješke grafitnom olovkom i crvenom bojicom.

God. 1510.-1514.

Crno-bijele fotografije u tekstu.

Na hridinama Hvara zbili su se događaji, koje hoću da prikažem. Kroz četiri puna stoljeća okiti ih narodna mašta svojim krasnim, šarolikim bojama, ona stvori pripovjest, kojoj samo jezgra istinito prikazivaše davne ove fogađaje, ali u kojoj ona podigne ove junake do narodnih heroja, pokazujući potomcima hrabrost, požrtvovnost i sposobnost njihovih pređa. Ona se ograniči samo na otoke, more joj ne dade da pređe na kopno, tamo, gdje je narodna pjesma u punom jeku, da ju ona stihovima ovjekovječi. Tako ona ostade velika i ponosna, sama u sebi, na hridinama ovim, ovjenčana divnim, vječno plavim nebom i beskrajnim morem. Naši djedovi, premda izvedoše najveći oružani, socijalni pokret u cijelom našem narodu, ne doživješe ipak slave Gubčevih suboraca, premda ih nadmašiše i u svojoj postojanosti kroz vjekove i u organizaciji i u otporu i u snazi. Oni ostadoše samo naši, tj. samo otočki, samo morski. Zato danas, kad je naš narod sav svjestan svojih prava, iznašamo i njih preda nj, da i njih primi u Pantheon svojih prvaka, donašamo i ovu stanicu naše povijesti, krvavu i tužnu, ali jaku, u kojoj se zrcali sva snaga i sav otpor našeg naroda, naše duše.


Pogledajte sve od autora: Novak, G.
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatska štamparija, Split
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.