Sighele, Scipio: Privatni i politički moral

Autor: Sighele, Scipio
Šifra: 174-11-47
Izdavač: Komisijonalna naklada Hrvatskoga štamparskoga zavoda, Zagreb
Godina izdanja: 1919

Dimenzije: 15,50 x 23,00 cm.
Opseg: 112 stranica.
Uvez: meki, popravljan hrbat.
Stanje knjige: uredna.

Prosvjetna biblioteka, Svezak VII.
Izdaje Ivan Bojničić.


Preveo: Filip M. Dominiković.

Iz knjige:
Rica, jedna od simpatičnih osoba iz Persijskih pisama Montesquieuovih, došavši u Pariš, definuje ovako ludnice: »kuće u kojima Francuzi daju zakloništa nekolicini luđaka da uvjere ljude da su zdravi oni koji živu na slobodi«. Ova je izreka isto tako istinita kako je duhovita, pa bi je se moglo primijeniti i na tamnice, ove druge kuće kamo se zatvara lopove da se uvjeri ljude e su pošteni oni koji živu na slobodi.
Doista, kad se pomisli koliko ima krivičnih djela čiji krivci ostaju nepoznati, koliko ima krivičnih djela čiji su počinitelji poznati, ali ih se ne može, ne zna ili ne će da pogodi, i konačno koliko ima onih podlo nemoralnih djela koja ipa'k nijesu našla u kaznenomu zakoniku hipoteze koja bi ih razabirala, prisiljeni smo da priznamo e su osuđenici samo malo i nesretno predstavništvo one brojne vojske zločinaca kojoj ponajvećma polazi za rukom da nikada ne sklapa poznanstva s galijama domovine.
Ko je pesimista mogao bi ustvrditi i to da su lopovi možda brojniji nego poštenjaci, a kad uočimo razdoblje koje proživljavamo, to ne bi ni bila velika herezija.Pogledajte sve od autora: Sighele, Scipio
Pogledajte sve od nakladnika: Komisijonalna naklada Hrvatskoga štamparskoga zavoda, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno