Mažić, Matija (sabrao i uredio): Prilozi za poviest grada Bakra

Autor: Mažić, Matija (sabrao i uredio)
Šifra: 65-23-181K
Izdavač: Naklada autora, Sušak
Godina izdanja: 1896

Dimenzije: 14,50 x 21,50 cm.
Opseg: 106 stranica.
Uvez: tvrdi, kartonski; zlatototisak na hrptu.
Stanje knjige: odlično, s patinom vremena.


''Gospodinu Josipu Bakarčiću, tajniku hrv. pjevačkog družtva ''Sklad'' i blagajniku čitaonice ''Narodni dom'' u Bakru, ovaj trud posvećuje pisac.''

Iz knjige:


Da udovoljim želji svojih sugradjana, izdajem evo svoje priloge za poviest grada Bakra, koje već ovdje više vremena sabirem i proučavam.
U pravom smislu riječi, ovo su vrlo slabi poviestni prilozi, jer kao takvi imaju se razumjevati razni poviestni dokumenti, i to većim dielom političke listine i spisi. Na žalost pako spomenuti moram, da takvih dokumenata u Bakru neima, jer ih je iz našega gradskoga arkiva sasma nestalo. Ono malo što mi ih je pod ruku došlo - i to najviše iz privatnih ruku - upotriebio sam najsdušnije pri izradjivanju ove knjige. Inače sam dosta gradiva crpio iz raznih starinskih bakarskih izprava, koje su više manje privatne naravi. Upravo iz tih razloga imade ovdje veoma slabih viesti o političkoj poviestnici grada Bakra, dočim ima dosta podataka za obiteljsku poviestnicu.
Medjutim vrlo će me veseliti, ako cienjeni čitaoc bude mogao iz ovih slabih redaka predstaviti si bar neki pojam o prošlosti starodrevnoga i slavnoga grada Bakra.
Ako sam gdje i gdje bio malko previše obšran, to sam učinio samo zato, jer želim, da bude ova knjiga pristupna i širjem obćinstvu.



Pogledajte sve od autora: Mažić, Matija (sabrao i uredio)
Pogledajte sve od nakladnika: Naklada autora, Sušak
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.