Početna Religija i mitologija religija Povijest katoličke crkve među Hrvatima

Butorac, J.; Ivandija, A.: Povijest katoličke crkve među Hrvatima

Autor: Butorac, J.; Ivandija, A.
Šifra: 248-21-13
Godina izdanja: 1973

Dimenzije: 18,00 x 24,50 cm.
Opseg:  372 stranice.
Uvez: tvrdi, zlatotisak, plastificiran zaštitni ovitak.
Stanje knjige: vrlo dobro; ovitak s tragovima korištenja.


Imprimatur, Nadbiskupski duhovni stol, Zagreb, Broj 745/1973. od 30. ožujka 1973.

Autori: Josip Butorac i Antun Ivandija.

Iz predgovora:
Dragi čitatelji! Evo vam knjige »Povijest Katoličke Crkve me­du Hrvatima«! Želimo da iz nje naučite kako je Katolička Crkva, djelujući medu Hrvatima, vršila svoju zadaću tokom prošlih du­gih stoljeća. Kao i drugdje u svijetu, ona je i u Hrvatskoj gradila sakralne građevine, poticala i podupirala razne grane umjetnosti, neumorno propovijedala Božju blagu riječ, nukala na vršenje krš­ćanskih kreposti, izdavala prikladne knjige i listove. U svome radu imala je raznih teškoća, uspijevala je, i nije, zbog raznih razloga.
Da bismo bolje shvatili djelovanje Katoličke Crkve među Hr­vatima, trebalo ju je staviti u vrijeme i prostor. Zato je bilo nuž­no pokazati što je sve Crkva doživljavala u današnjoj hrvatskoj domovini prije seoba Hrvata, sa sjevera na jug i kakve su kršćan­ske tradicije Hrvati zatekli u svojoj novoj domovini da bi lakše prihvatili krštavanje i uključivanje u kršćansku civilizaciju. Dje­lovanje Crkve uvijek je i svagdje ovisno o političkim, društvenim i gospodarskim prilikama zemlje i naroda, pa je zato trebalo pri­kazati kako su Hrvati malo-pomalo, u borbi s jačim susjedima, stvorili slobodnu samostalnu državu, kako su kasnije imali zajedničkoga vladara s Mađarima, ali su budno čuvali nacionalni suve­renitet (regnum proprium); združili su se i s Bečkim dvorom radi zajedničke i uspješnije obrane od Turaka, ali su bili i u trajnom sukobu s tim Dvorom kako za turske pogibli tako i kasnije radi čuvanja nacionalnog suvereniteta i kulture...
Pogledajte sve od autora: Butorac, J.; Ivandija, A.
Pogledajte sve iz područja: Religija i mitologija / religija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.