Početna Knjige Književnost Znanost o književnosti lingvistika Povijest hrvatskoga jezika. 5. knjiga

Bičanić, Ante (glavni urednik): Povijest hrvatskoga jezika. 5. knjiga

Dimenzije: 21,00 x 28,00 cm.
Opseg:  694 stranice.
Uvez: tvrdi, platneni, zlatotisak na korici i hrptu, plastificiran zaštitni ovitak.
Stanje knjige: kao nova.

Izdavački projekt: „Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do XXI. stoljeća“.

5. knjiga: 20. stoljeće - prvi dio.

Bogato fotografijama i reprodukcijama u boji.

POVIJEST HRVATSKOGA JEZIKA - OPIS PROJEKTA:

Veliki nacionalni izdavački projekt započeo 2008. god. s namjerom da se sustavno i kvalitetno opiše povijesni razvitak hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do 21. st. i to opisom vanjske povijesti, što znači povijesnih, političkih i kulturnih prilka koje su utjecale na razvoj hrvatskoga jezika, ali i analizom i opisom jezičnih obilježja (slovopisa, pravopisa, glasova, oblika, rečenica i stila hrvatskoga jezika).

U proteklih 8 godina napravljen je velik posao i objavljene su četiri knjige: prva knjiga o hrvatskome jeziku u srednjem vijeku izašla je 2009., druga o 16. stoljeću tiskana je 2011., u trećoj knjizi obrađeno je 17. i 18. st. a objavljena je 2013., a četvrta knjiga tiskana je krajem 2015. i u njoj je obrađena povijest hrvatskoga jezika u 19. st.

U projektu je dosad sudjelovalo tridesetak znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Splitu i Puli, odnosno iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Jedni su bili autori pojedinih tema, a drugi recenzenti i urednici. Kao urednici su sudjelovali u projektu akademik Stjepan Damjanović, akademik Radoslav Katičić, prof. Marko Samardžija, prof. Ivo Pranjković i prof. Josip Lisac.

Postavlja se pitanje u čemu je posebna važnost i vrijednost ovoga izdavačkog projekta? Pa u tome da se po prvi put u proteklih 150 godina hrvatskoga jezikoslovlja sustavno obrađuje povijesni razvitak hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka pa do 21. st. i to na temelju istraživanja i znanstvenoga rada najboljih hrvatskih jezikoslovaca. Nadalje ovaj projekt nadilazi okvire jedne znanstvene discipline - hrvatskoga jezikoslovlja jer je povijest hrvatskoga jezika važna sastavnica hrvatske kulture i znanosti i temeljna odrednica hrvatskoga identiteta.

Osnovna je namjera voditelja i urednika projekta uz najbolje znanstvene radove koji obrađuju pojedine teme iz nekoga razdolja povijesti hrvatskoga jezika dati i fotografije važnih djela hrvatske pisane baštine, odnosno foografijama predstaviti izvore i dokumente na temelju kojih su autori pisali i obrađivali pojedine teme. Kako bi se to moglo ostvariti, načinjene su fotografije djela pisane baštine i dokumenata iz brojnih hrvatskih knjižnica i arhiva te iz pojedinih knjižnica iz inozemstva, npr. iz Beča i Budimpešte. U širem smislu riječi može se reći da se u svim knjigama obrađuje i povijest hrvatske pisane baštine i to pisane latinicom, glagoljicom i ćirilicom. Sve objavljene knjige sadržavaju i antologiju djela iz pojedinoga razdolja povijesti hrvatskoga jezika, koja su različita po sadržaju i formi, a u njima se zrcali hrvatski jezik toga vremena. Izabrana su raznolika djela: književna, jezikoslovna, povijesna, crkveno-teološka, politička, pravna itd.

Iz knjige u knjigu opseg i veličina su stalno rasli: u prvoj smo imali 584 str., u drugoj 608 str., u trećoj 672 str., a u četvrtoj 760 stranica. Knjige su namijenjene znanstvenicima, sveučilišnim nastavnicima, studentima hrvatskoga jezika, nastavnicima hrvatskoga jezika u osnovnim i srednjim školama te zainteresiranoj kulturnoj i znanstvenoj javnosti.


Pogledajte sve od autora: Bičanić, Ante (glavni urednik)
Pogledajte sve od nakladnika: Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / lingvistika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno