Početna Knjige Zagreb Povijest grada Zagreba, Knjiga 1.

Povijest grada Zagreba, Knjiga 1.

Autor: Goldstein, I.; Goldstein, S. (urednici)
Šifra: 79-19-14
Izdavač: Novi Liber, Zagreb
Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 21,50 x 28,50 cm.
Opseg: 446 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Od prethistorije do 1918.

Autori: Hrvoje Gračanin, Zrinka Nikolić-Jakus, Borislav Grgin, Nataša Štefanec, Hrvoje Petrić, Drago Roksandić, Krešimir Regan, Željko Holjevac, Zoran Grijak, Ivo Goldstein.
Urednici: Ivo Goldstein, Slavko Goldstein.

O knjizi:

"Povijest grada Zagreba" u dvije knjige prvo je historiografsko djelo koje zagrebačku povijest obuhvaća u njenoj potpunosti, od prethistorije kad na tom području niču prva naselja, pa sve do početaka 21. stoljeća. Prva knjiga prati nastajanje i razvoj grada od početaka do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine.

Devet nastavnica i nastavnika Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedan znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu i jedan viši znanstveni suradnik zagrebačkog Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža” autori su ovog kapitalnog djela. U svojim znanstveno fundiranim i zanimljivo pisanim tekstovima oni kontinuirano prate društvene i političke događaje i promjene u gradu Zagrebu, konstituciju i djelovanje gradske uprave, urbanistički i komunalni razvoj, stanje zdravstva, prosvjete i kulture, kao i nevolje koje su dugo pogađale grad (epidemije, požari, potresi), a posebnu pažnju posvećuju prikazima svakodnevnog života.

Prva knjiga popraćena je sa 320 ilustracija i dokumenata koje prate i obogaćuju sadržaj. Posebno su istaknute 34 tematske cjeline koje popularno obrađuju zanimljive događaje, utjecajne ličnosti i najvažnije urbanističke i građevinarske pothvate.

Razdoblje kojim se bavi prva knjiga ove Povijesti grada Zagreba najvećim je dijelom priča o dva susjedna i nevelika brijega na kojima su u ranom srednjem vijeku izrasla dva odvojena mala naselja - Kaptol i Gradec (Grič). Osam stoljeća živjeli su pod dominacijom istih kraljeva i careva, najdulje ugarsko-hrvatskih i habsburških, ali pod odvojenim lokalnim samoupravama. Zbog toga su između dva brijega dugo trajale napetosti, koje su ponekad prerastale u neposredne sukobe i krvave obračune, s dugotrajnim štetama za obje strane.

Tek kad su oba naselja sa svojih obronaka počela silaziti u ravnicu prema Savi životne su potrebe nalagale sporazumijevanje i suradnju i polako se formirao jedan grad, pa je ban Jelačić 1850. naredio spajanje razdvojenih gradskih vlasti pod zajedničku upravu. Time su postavljeni temelji modernizaciji i europeizaciji Zagreba, koja je ostvarena tek u 20. i nastavlja se u 21. stoljeću, kojim je razdobljima posvećena druga knjiga ove "Povijesti grada Zagreba".Pogledajte sve od autora: Goldstein, I.; Goldstein, S. (urednici)
Pogledajte sve od nakladnika: Novi Liber, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Zagreb


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.