Početna Knjige Književnost klasična književnost Povijest antičke književnosti

Tronski, M.: Povijest antičke književnosti

Autor: Tronski, M.
Šifra: 112-20-61
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 1951

Dimenzije: 15,50 x 22,00 cm.
Opseg: 587 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez (karton/platno).
Stanje knjige: vrlo dobro.

Preveo: Miroslav Kravar.

Iz knjige:

Ovo djelo predstavlja pokušaj, da se grčka i rimska književnost, organski povezane pod imenom »antičke književnosti« u širu cjelinu, izlože i protumače historijsko-materijalističkom metodom u vezi s razvojem antičkoga društva. Ono će u našim prilikama opsegom građe i načinom njezine obradbe poslužiti u prvom redu širim obrazovanim krugovima kao popularno-naučno djelo. U prikazivanju razvoja grčko-rimske književnosti prvenstvo je dano onim književnim pojavama i imenima, po kojima je književna ostavština antike preživjela umjetničke potrebe svoga vremena i, utječući na književno stvaranje potonjih vjekova, postala neotuđivo dobro svjetske književnosti. Time se, vjerojatno, može opravdati i činjenica, da sve antičke vrste nisu prikazane u jednaku opsegu. Mnogo su opširnije obrađeni ep, lirika, drama, satira, pa roman i manji pripovjedni oblici nego neke druge, za antičku književnost, važne prozne vrste, koje danas ostaju obično izvan granica umjetničke književnosti (historiografija, filozofija i govorništvo). Što se pak tiče načina obradbe predmeta, vidi se, da je u skladu s opsegom ispušteno sve ono, što bi knjigu opteretilo filološkim aparatom i učinilo nepristupačnom širim krugovima.


Pogledajte sve od autora: Tronski, M.
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / klasična književnost


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.