Početna Knjige Humanističke znanosti povijest svjetska Povijest 16: Prvi svjetski rat i poslijeratna Europa (1914.-1936.)

Goldstein, Ivo (glavni urednik): Povijest 16: Prvi svjetski rat i poslijeratna Europa (1914.-1936.)

Autor: Goldstein, Ivo (glavni urednik)
Šifra: 171-21-29
Izdavač: Europapress holding, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 15,00 x 22,50 cm.
Opseg: 599 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka Jutarnjeg lista.

Prvi svjetski rat i poslijeratna Europa (1914.-1936.).

Na početku 20. stoljeća dugotrajno razdoblje mira i kontroliranih ratova, tehničkog napretka i širenja demokratskih načela u cijeloj je Europi učvrstilo mišljenje da je moguće izbjeći ili barem ograničiti sukobe između velikih sila. Izbijanje rata u kolovozu 1914. godine te opća mobilizacija svih nacionalnih resursa koja je uslijedila izazvala je snažne reakcije. Kako bi uvjerile vlastite narode u “svetost” svojih ciljeva, vlade zaraćenih država pokušavale su na neprijatelja prebaciti svu odgovornost za izbijanje rata i užase koje je izazvao.
Polemike oko toga tko je kriv za rat nastavile su se i u razdoblju nakon proglašenja mira jer je isključiva njemačka krivnja dogovorena za mirovnim stolom i poslužila je za prekrajanje njemačkih granica. Moderna historiografska analiza napustila je takvo tumačenje i, unatoč značajnim razlikama u individualnim interpretacijama, zasniva se na tezi o zajedničkoj odgovornosti svih velikih europskih sila koje su sudjelovale u utrci za podjelu svjetskih tržišta i za učvršćivanje vlastite političke moći.
Kada je Prvi svjetski rat napokon završio, Europa je ostala iscrpljena i opustošena. U Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj počinje jačati totalitaristički pokret fašizam, čije su agresivne karakteristike dovele do izbijanja novog svjetskog sukoba 1939. godine.


Pogledajte sve od autora: Goldstein, Ivo (glavni urednik)
Pogledajte sve od nakladnika: Europapress holding, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.