Početna Humanističke znanosti povijest svjetska Povijest 14: Industrijalizacija i nacionalne revolucije (1848.-1871.)

Goldstein, Ivo (urednik): Povijest 14: Industrijalizacija i nacionalne revolucije (1848.-1871.)

Autor: Goldstein, Ivo (urednik)
Šifra: 93-21-37
Izdavač: Europapress holding, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 15,00 x 22,50 cm.
Opseg: 671stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka Jutarnjeg lista.

Industrijalizacija i nacionalne revolucije (1848.-1871.)

O knjizi:

Prijelaz iz prve u drugu polovicu 19. stoljeća u Europi obilježavaju kriza i revolucije. Uzroke krize u Italiji iz 1848., barem što se tiče njezinih političkih i ideoloških komponenata, treba tražiti u razdoblju jakobinaca i Napoleona, a što se pak socijalnih i ekonomskih uzroka tiče, u povećanom blagostanju gradova i sela. Ideje i iskustvo iz razdoblja francuske hegemonije, koji su uzrokovali dubinsku podjelu u odnosu na stari poredak, ostavili su trajno nasljedstvo u Italiji u doba restauracije. Slijede ustanci u Palermu, Milanu i Veneciji, a glavnu ulogu u traženju promjena imaju građanstvo i seljaci.
U međunarodnim odnosima u tom razdoblju dolazi do zbližavanja Francuske i Velike Britanije, te se prvi put počinje javljati pojam međunarodne solidarnosti. Na političkoj sceni javlja se nova ideologija, socijalizam, utemeljena na učenjima Karla Marxa i Fridricha Engelsa.
S druge strane oceana, u Americi, nije u ovom razdoblju bilo ništa mirnije. Nakon što je okončao trogodišnji rat protiv Velike Britanije i izborio neovisnost, SAD je počeo jačati i igrati sve važniju ulogu na svjetskoj političkoj karti. Međutim, sada izbijaju sukobi između sjevera i juga koji rezultiraju američkim građanskim ratom.

Pogledajte sve od autora: Goldstein, Ivo (urednik)
Pogledajte sve od nakladnika: Europapress holding, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.