Početna Humanističke znanosti povijest hrvatska Povijesni ulomci iz bivše slobodne općine - republike Poljica

Kaštelan, S.: Povijesni ulomci iz bivše slobodne općine - republike Poljica

Autor: Kaštelan, S.
Šifra: 217-21-8
Izdavač: Leonova tiskara, Split
Godina izdanja: 1940

Dimenzije: 15,00 x 22,50 cm.
Opseg: 179 stranica.
Uvez: meki poluuvez (karton/platno).
Stanje knjige: vrlo dobro; s patinom vremena.

Predgovor:

U zadnje doba po raznim novinama, više se je članaka tiskalo o staroj poljičkoj slobodnoj općini - republici. Ali u nijednom nije se prikazala stvarno njena prošlost. I stariji povjesnici pisali su o poljičkoj povijesti dugačke članke, dapače i čitave knjige - nu ni oni nisu je razjasnili. Poljički sin pok. prof. Pivčević, koji je kao marna pčelica, sve što se je pisalo o Poljicima proučio, mnoge isprave sakupio i "Povijest Poljica" izdao, ipak ni on nije njen postanak temeljito razbistrio. O postanku Poljica opstoji narodna predaja, koju povijesnici smatraju legendom, osim Pivčevića, ali i on dopušta, da je djelomično legendarna.

Narodnu predaju o postanku, povijesnim činjenicama, htjedoh u ovim "Povijesnim ulomcima" u sklad dovesti. Bili su od potrebe ovi povijesni ulomci, da se sastavi i na javnost izdadu i radi toga što neki mladi povjesnici nagoviještaju o poljičkom Štatutu, da je kopiran iz zakonika Dušana Silnog, dočim poljički Štatut spominje se 100 godina prije njegovog.

Pivčević u svojoj izdatoj povijesti Poljica nije iznio ni unutrašnju uredbu. U njegovim rukopisima našao sam, da je tomu dosta napisao. To sakupih, uredih i sastavih "Nutarnje stanje". U rukopisima namjerih se i na druge napisane stveri, koje sakupih, i složih "Paljetkovanje" iz kojih se razbiru odnošaji između susjednih providura mletačkih i poljičkih velikih knezova za vrijeme mletačkog vrhovništva.

Uvrstih na svršetku i članak Dr. Miroslava Vulića "Alfons Pavić i Poljica" iseljenog poljičkog koljenovića, obnovitelja Poljica i jednoga od glavnih zagovornika za ujedinjenje u sadašnju posebnu općinu na Priku.

Dodao sam ovim ulomcima i Poljički Štatut po izdanju Pavićevu od godine 1908. bez tumačenja i bilježaka.

Don Stipe Kaštelan, župnik u miru

 Pogledajte sve od autora: Kaštelan, S.
Pogledajte sve od nakladnika: Leonova tiskara, Split
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.