Početna Knjige Humanističke znanosti povijest drugi svjetski rat Potpuna ekstaza : Narkotici u Trećem Reichu

Ohler, Norman: Potpuna ekstaza : Narkotici u Trećem Reichu

Autor: Ohler, Norman
Šifra: 1221-18-1
Izdavač: OceanMore, Zagreb
Godina izdanja: 2018

Puna knjižarska cijena: 160,00 kn

Naša cijena

96,00 kn
120,00 kn

Vaša ušteda: 64,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 15,00 x 22,00 cm.
Opseg: 239 stranica.
Uvez: meki, plastificirani; s preklopom.
Stanje knjige: kao nova.

O knjizi:

O ulozi narkotika u Drugome svjetskom ratu zna se vrlo malo, no "Potpuna ekstaza" otkriva da su nacisti i prije početka velikog sukoba pronašli snažan oslonac u drogama. U osvit rata Njemačka je bila središte farmaceutske industrije, a preparati s kokainom i metamfetaminima poznatih tvrtki poput Mercka i Bayera bili su dostupni svima: kućanicama i tvorničkim radnicima, ali i milijunima njemačkih vojnika.

Vojska je naručivala i redovito konzumirala enormne doze popularnog Pervitina – inačice današnjega razarajućeg kristalnog metha – a povišena razina energije te osjećaj nepobjedivosti povezani s uzimanjem ove droge svakako mogu pomoći objasniti određene vojne pobjede. Primjerice, kad je Njemačka 1940. izvršila invaziju na Francusku, vojnici Wehrmachta iskoristili su čak 35 milijuna doza Pervitina.

Nacistički režim propovijedao je arijevsku ideologiju tjelesne, mentalne i moralne čistoće, ali Norman Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći Reich bio zasićen drogama. Ušuljale su se u časničke redove, u politički i vojni vrh, a tijekom rata glavna figura ove knjige, sâm Adolf Hitler, postaje sve ovisnijim o bezbrojnim injekcijama koje je aplicirao njegov osobni liječnik Theodor Morell. Sadržavale su koktel jakih narkotika, uključujući i jedan oblik heroina.

Istraživanje Normana Ohlera jasno pokazuje da, ako se droge ne uzmu u obzir, naše razumijevanje Trećeg Reicha nikako ne može biti potpuno. Minuciozno obrađene materije i puna uzbudljivih detalja, "Potpuna ekstaza" baca iznenađujuće svjetlo na još nedovoljno istražen dio povijesti.


 Pogledajte sve od autora: Ohler, Norman
Pogledajte sve od nakladnika: OceanMore, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / drugi svjetski rat


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno