Početna Knjige Škrinjica s blagom stare i rijetke knjige - izbor hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku Političko i sudbeno razdieljenje kraljevina Hrvatske i Slavonije i repetitorij p

Kr. zemaljski statistički ured u Zagrebu: Političko i sudbeno razdieljenje kraljevina Hrvatske i Slavonije i repetitorij p

Dimenzije: 19,50 x 27,00 cm.
Opseg: 224 stranice.
Uvez: tvrdi poluuvez (platno / karton).
Stanje knjige: s patinom vremena, prisutno oštećenje gornjeg ruba prednje korice i žig na naslovnici, uredna.

Kraljevina Hrvatske i Slavonije po stanju od 1. travnja 1903.

Tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Iz predgovora:
Naredbom Nj. Preuzvišenosti bana kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, Dragutina grofa Khuena-Hedervary-a, od 30. kolovoza 1902. br. 3.9o6./Pr. povjereno bje kr. zemaljskomu statističkomu uredu u Zagrebu, da priredi i o trošku kr. hrv.-slav.-dalm. zemaljske vlade izdade novo izdanje knjige „Političko i sudbeno razdieljenje kraljevina Hrvatske i Slavonije i repetitorij prebivališta". A podjedno pozvane su upravne oblasti, da kr. zem. statističkomu uredu podadu sve podatke i obaviesti, što bi jih on za tu knjigu uztražio. Potreba novoga izdanja potjecala je u prvom redu odatle, što su obćim popisom žiteljstva po stanju od 31. prosinca 1900. uglavljeni novi uredovni podatci o broju žiteljstva svih pojedinih prebivališta i svih upravnih i sudbenih područja u zemlji. Ali je posljednje izdanje iste knjige, što je, takpdjer pod gornjim naslovom, izašlo sredinom godine 1895., bilo već zastarjelo i glede mnogih drugih svojih podataka i naznaka. Posije godine 1895. s nova su zaokružena područja nekojih upravnih i sudbenih kotara, nekojih gradova i mnogih upravnih obćina, te izvedene razne promjene i u područjima kr. financijalnih oblasti, duhovnih pastirstva i pučkih škola. Za razdobja od gotovo 8 godina nastalo je takodjer i dosta novih prebivališta, a glede drugih, koja su već odprije postojala, uglavilo se je tek posljednjim popisom od g. 1900., da jih narod nazivlje posebnim imenom, te da jih valja i napose izkazivati u mjestopisnim repertorijima. Katastralne reambulacije, što se postupice izvode u raznim krajevima zemlje, izniele su novih podataka o površinama mnogih poreznih obćina i raznih od njih sastavljenih manjih i većih upravnih područja. A gotovo se već posve neprikladnima za porabu ukazivahu naznake izdanja od god. 1895. o posljednjim poštama i brzojavnim postajama pojedinih prebivališta. Jer ne samo što su se godimice prama razvitku i potrebama prometa otvarali novi poštanski i brzojavni uredi, već su poštanska i brzojavna uručbena okružja prije nekoliko godina sporazumno s upravnim oblastima u obće s nova uredjena i zaokružena. Kraj tolikih djelomice vrlo zamašnih promjena, od kojih su tuj iztaknute samo nekoje najvažnije, bila je upravo prieka nužda, da se obćinstvu i oblastima što prije podade nova priručna knjiga, koja će, osnivajući se o najnovijim i pouzdanim podatcima, sadržavati uputa o svim okolnostima, na koje se obično osvrću uredovna izdanja te vrsti.


Pogledajte sve od autora: Kr. zemaljski statistički ured u Zagrebu
Pogledajte sve od nakladnika: Kralj. Hrv.-Slav.-Dalm. zemaljska vlada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.