Poetika korelacija

Šifra: 372-18-38
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 2007

Puna knjižarska cijena: 190,00 kn

Naša cijena

108,00 kn
120,00 kn

Vaša ušteda: 82,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 17,50 x 24,50 cm.
Opseg: 372 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Sveopća mreža odnosa.

O knjizi:


«Poetika korelacija : Sveopća mreža odnosa» plod je dugogodišnjeg proučavanja fenomena kreacije i recepcije umjetničkih djela, napose pjesama i proza. Promišljanjem svih elemenata i faza u složenom procesu od zamisli i ideje do kristalizacije izraza, autor je kao polazište usvojio definiciju objektivnoga korelativa da bi iz toga dalje razvijao svoju tezu o sveobuhvatnoj poetici korelacija kojom razrješava bitna, pa i neka sporna pitanja oslanjajući se na brojna autoritativna teorijska sumišljenja kao i na konkretne rječotvorbene primjere i uzorke.

Autorova je postavka da se do aktualizacije poetike korelacija dolazi zahvaljujući uvjerenju o postojanju sveopće mreže odnosa. Zbog toga umjetničko djelo ne djeluje na nas isključivo kao u sebi zatvoreno i koherentno jedinstveno i zauvijek dano značenje; umjetničko je djelo na sve strane i u svim prostor/vremenskim dimenzijama otvorena tvorevina, strukturirani sustav denotiranih značenja i kontekstualnih suznačenja, odnosa i suodnosa, kao osebujna tenzija jedinstva u suprotnosti denotacija i konotacija. Pritom je važan čimbenik neusustavljen skup odjeka, jer djelo ne djeluje uvijek izravno, nego u pravilu prvenstveno aktivira cijeli naš unutarnji doživljajni potencijal; djelo djeluje tako da odjekuje.

Sve je u ovoj knjizi razrađeno radi što argumentiranije dokumentacije ishodišnih teza:
• Sve je takvo kakvo jest zato što stoji u određenom odnosu sa svime što je takvo kakvo jest.
• Nešto je baš takvo kakvo jest stoga što je određeno odnosom prema nečemu što je baš takvo kakvo jest.
 Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.