Vrhovac, Maksimilian: Podvuchanya vu naj poglavitesheh vere iztinah

Autor: Vrhovac, Maksimilian
Šifra: 21-21-2
Izdavač: Novoszelzka Szlovarnicza, Zagreb
Godina izdanja: 1822

Dimenzije: 10,50 x 18,00 cm.
Opseg: VI + 701 + 8 nenumeriranih stranica.
Uvez: tvrdi, kartonski, očuvan i kompaktan. Crveni rubovi stranica. S prednje strane predlista rukopis iz 1822.
Stanje knjige: dobro, s patinom vremena; s prednje strane predlista rukopis iz 1822.

Podvuchanya vu naj poglavitesheh vere iztinah, y naj oszebitesheh kerztchanzkeh dusnoztjah od preizvishenoga, preszvetloga, v prepostuvanoga gozpodina biskupa Makszimiliana Verhovacz od Rakitovcza ... vszem duhovnem paztirom y oztalem kerztchanzkem ovczam szvojem kakti vu zadnye volye odluki za duhovnoga napreduvanya odvetchinu szerdcheno predana.

Ovo je Knyiga Zapovedih Bosjeh, y Zakon, koi oztane na veke: vszi, koji obdersavaju nyega, dojdeju vu Sitek: koji pak oztavlyaju nyega, vu Szmert. - Blaseni jeszmo - - ar, kojasze Bogu dopadaju, ochituvana nam jeszu.

Sadrži dekorativne vinjetice na vrhu svake stranice, grb i jedan crtež.

SADRŽAJ:


- Predgovor autora
- CXXXVIII dijelova
- Pridavek
- Kazitel

O autoru:
Maksimilijan Vrhovac (1752. - 1827.), zagrebački biskup, preteča ilirizma i jedan od istaknutijih pojava prosvjetiteljstva. Završio je filozofske znanosti u Beču i teološke u Bologni. Bio je rektor Teološkog sjemeništa u Zagrebu, a 1787. godine postavljen je za zagrebačkog biskupa. U Gornjem domu u Ugarskom saboru branio je hrvatski jezik i protivio se zahtjevu da službeni latinski jezik u Hrvatskoj bude zamijenjen mađarskim jezikom. Kupuje i gradi vlastitu tiskaru u kojoj, osim knjiga, tiska kalendare, proglase i prigodnice na hrvatskome jeziku.
Istodobno počinje skupljati stare knjige i rukopise, stvara bogatu knjižnicu i znatno obogaćuje biskupski arhiv. Od svećenstva, a i naroda, Vrhovac zahtijeva skupljanje i bilježenje narodnih poslovica, riječi, pjesama, priča te prikupljanje drugog kulturnog blaga što ga čini vrijednim zaslužnikom za promicanje korpusa hrvatske usmene književnosti.
Bio je i istaknuti dobrotvor. Pomogao je izgradnju prve javne bolnice u Zagrebu, a na biskupskom zemljištu dao je planski urediti park - po njemu nazvan Maksimir.

 Pogledajte sve od autora: Vrhovac, Maksimilian
Pogledajte sve od nakladnika: Novoszelzka Szlovarnicza, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.