Početna Knjige Humanističke znanosti povijest svjetska Pio XII., holokaust i Hladni rat

Phayer, Michael: Pio XII., holokaust i Hladni rat

Autor: Phayer, Michael
Šifra: 153-19-15
Godina izdanja: 2010

Dimenzije: 15,50 x 23,50 cm.
Opseg: 423 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Preveo: Zoran Bošnjak.

O knjizi:
Koristeći se nepoznatim materijalima iz nedavno otvorenih američkih arhiva, autor daje umnogome novi pogled na ulogu pape Pija XII. i Vatikana u II. svjetskom ratu. Otkriva se zašto je Vatikan procijenio da je nacizam manje zlo od komunizma, kakav je bio odnos prema stradanju europskih Židova, što je "papinski kapitalizam" i dr.

Posebno su intrigantni dijelovi knjige o ulozi Vatikana u sakrivanju i kasnijem bijegu nacista i njihovih suradnika, koji su počinili najveći zločin XX. stoljeća, u Južnu Ameriku. Knjiga baca novo svjetlo na ponašanje i postupke kontroverznog pape, kojega neki nazivaju "Hitlerovim papom" dok drugi vode kampanje da ga se proglasi svecem.

Za hrvatske čitatelje najzanimljiviji dio čine autorovi zaključci o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca u dramatičnoj i tragičnoj stvarnosti NDH. Na temelju obznanjenih dokumenata i materijala iz američkoga Nacionalnog arhiva, autor ispravlja stav nekih povjesničara i kaže: "Ni na koji način Stepinac ne zaslužuje etiketu ‘zloglasni', koju mu je prilijepio povjesničar Tony Judt. Nijedan od prvaka Katoličke crkve u Europi - s iznimkom Nizozemca Johannesa de Jonga - nije tako jasno poput Stepinca progovorio protiv zločina. Među katoličkim čelnicima različitih nacionalnih crkava u Istočnoj Europi, Stepinac nema premca kad je riječ o otvorenu protivljenju genocidu".


Pogledajte sve od autora: Phayer, Michael
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.