Gjorgjić, Ignacie: Piesni razlike

Autor: Gjorgjić, Ignacie
Šifra: 1040-12-1
Izdavač: Tiskom narodne tiskarnice dra. Ljudevita Gaja, Zagreb
Godina izdanja: 1855

Naša cijena

1.600,00 kn
2.000,00 kn

| € 212,36
€ 265,45

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 14,50 x 21,00 cm.
Opseg: 351 stranica.
Uvez: tvrdi polu-uvez (platno/karton) s ojačanjima na rubovima. Reljefni zlatotisak na hrptu.
Stanje knjige: vrlo dobro, na naslovnici prisutan pečat prijašnjeg privatnog vlasnika.

Predgovor: A. Mažuranić.

Iz sadržaja:

- [Bez podnaslova] (Razumnom štiocu i 41 pjesma)
- Ekloge (8 pjesama)
- Razlike zgode nesrećne ljubavi (9 pjesama)
- Piesni pirne (12 pjesama)
- Za gudke (5 pjesama)
- Iz Eneide Vergilijeve
- Drame: Početak tragedije Judite
- Zlatarićeve piesme prenačinjene po Gjorgjiću (3 pjesme)
- Dodatak (17 pjesama)

Iz knjige:
U ovoj knjizi saderžane Gjorgjićeve pesme nisu bile dosle još nikada tiskom izdate, nego su se, kao većinom i ostala Dubrovčanah narodna djela, samo u rukopisih čuvale. Rukopisah pako, u kojih su ove pjesme sabrane, ima više. Pokojni otac Innocencij Culić (Gluhi), franciskan, pisao mi je god. 1838. iz Dubrovnika, da je on sam vidio i prispodo­bio šest takovih razlikih rukopisah. U knjižnici pako izdatelja ove knjige, g. carskoga savjetnika, doktora Ljudevita Gaja, nalaze se dva rukopisa, a i u nadbiskupskoj knjižnici u Zagrebu jedan.

Ovi rukopisi većinom nose naslov: „Piesni razlike složene po Niku Barnje di Giorgi", t. j. po Nikoli, sinu Barnarda Gjorgjića. Ove je naime pjesme sastavio Gjorgjić još miad pod svojim kerstnim imenom Nikole, prije nego pojde u kalugjere; a budući da je poslije kao kalugjer sastavioviše drugih djelah, t. j. Život sv. Benedikta, Saltier Slovinski, Uzdahe Mandaliene itd., koja su sva pod kalugjerskim imenom Ignacie i tiskana i svijetu poznata, tako je radi jednolikosti i na ovom djelu metnuto ime Ignacie na mjesto Nikole.

S Interneta:
Ignjat Đurđević
poznat i kao Ignazio Giorgi (1675-1737) bio je hrvatski barokni pjesnik i prevoditelj, povjesničar, astronom i biograf rodom iz bogate i ugledne dubrovačke obitelji. Bio je pjesnik dubokih osjećaja koje ni crkvena stega nije uspijevala zatomiti, pa njegove vrele "Ljuvene pjesni" ulaze u red biranih lirskih vrijednosti pjesničkog Dubrovnika, s prepoznatljivim iskustvima Bunićeva stiha ...  Više od dvadeset godina dotjerivao je poemu "Uzdasi Mandaljene pokornice", najljepše svoje pjesničko djelo što ga je 1728. tiskao u Mletcima, zajedno s ciklusom "Pjesni razlike". Ciklus je to neobično razgranat temama i oblicima, a hrvatska je znanost o književnosti već uočila da između tih pjesama Đurđevićevih i pjesama Frankopanovih ima i motivskih i formalnih dodira. Osim svjetovnih i duhovnih pjesama na hrvatskom jeziku, pisao je duhovne i svjetovne pjesme na latinskom jeziku.Pogledajte sve od autora: Gjorgjić, Ignacie
Pogledajte sve od nakladnika: Tiskom narodne tiskarnice dra. Ljudevita Gaja, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.