Crnković, Nikola: Paška pučka poetika

Autor: Crnković, Nikola
Šifra: 1378-16-13
Izdavač: Denona, Zagreb-Novalja
Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 449 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Bogato opremljeno crno-bijelim fotografijama i ilustracijama.

Paška pučka poetika kao povijestni govor podijeljena je u tri dijela. U prvom Predmet, sadržaj, istraživanje pučkog pjevanja autor definira što je pjevanje na kanat (pmvanje nF kanat). Crnković to pjevanje zbog melodijske jednostavnosti i ujednačenosti ritma tonaliteta i njegova ponavljanja te po temeljnoj namjeni da jasno izloži svoj sadržaj opisuje kao oblik pjevnoga govora prije no glazbeni ugođaj i melodijsku vrijednost za sebe.

U drugom, najopsežnijem dijelu knjige Crnković je predstavio osmoricu pučkih pjesnika - od Šime Šugara (1830-1911), začinjavca autorskog pučkog pjesništva na Pagu, pa do najmlađega među izabranima, Ante Peranića Zulova (rođen 1922) - čije je opuse uspio rekonstruirati zahvaljujući dostupnoj mu građi. Svaki je pučki pjesnik predstavljen biografijom koja daje dobar uvod u njegove pjesničke radove, koji, podijeljeni prema tematici, slijede.

Treći dio knjige donosi doknadne uputnice u kojima su, između ostalih, tekstovi o slućenim korijenima pučkog pjevnog pjesništva i Andriji Kačiću Miošiću - velikom učitelju i uzoru hrvatskog puka.

Grafički skladno oblikovana knjiga (arhaičnost koja odgovara kako temi tako i ugođaju crno-bijelih fotografija) pisana je pravopisom koji je Nikola Crnković naučio u otočačkoj gimnaziji u vrijeme Banovine Hrvatske, što joj daje dodatnu patinu.


Pogledajte sve od autora: Crnković, Nikola
Pogledajte sve od nakladnika: Denona, Zagreb-Novalja
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / etnologija / etnografija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno