Početna Knjige Humanističke znanosti pedagogija Osnove posebne pedagogije

Bach, Heinz: Osnove posebne pedagogije

Autor: Bach, Heinz
Šifra: 2403-13-12
Izdavač: Educa, Zagreb
Godina izdanja: 2005

Puna knjižarska cijena: 126,00 kn

Naša cijena

76,50 kn
90,00 kn

Vaša ušteda: 49,50 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 14,00 x 23,00 cm.
Opseg: 159 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.

Educa 72.

Preuzeto iz knjige:

Kada se ovdje govori o posebnoj pedagogiji, potrebno je dati jednu pojmovnu napomenu: Oznaka posebna pedagogija konkurira s nizom drugih pojmova: specijalna pedagogija, pedagogija ometenih, rehabilaticjska pedagogija, ortopedagogija, specijalni odgoj, posebni odgoj, zdravstveni odgoj, terapeutski odgoj, pospješujuća pedagogija, integracijska pedagogija - a javljaju se i dvočnale oznake kao što je naziv posebna i specijalna pedagogija.
(...) Očito je, dakle, da nestaje termin koji akcijski neutralno označava pospješivanje u smislu ciljana ostvarivanja utjecaja u formalnom i sadržajnom pogledu. Ostaje stoga kao i do sada potreba da ga iznađemo ili izumimo, kako bismo dostatno kompleksno i primjereno označavali intenciju i metodu postupanja, istodobno je diferencirajući od susjednih nastojanja (kao što su primjerice ona medicinske ili socijalne naravi).
Pri sadašnjem stanju diskusije ovdje je odabrana oznaka posebna pedagogija, jer upozorava na ono posebno, tj. na ono što s obzirom na ishodišni pedagoški položaj odstupa od redovitog pedagoškog bavljenja kao i na posebne zadatke i postupke; jer druge discipline za njom ne posežu; jer je pri svemu tome otvorena za drugačije naglaske na problemima i postupcima te se u skladu s time nikad ne pozicionira jednostrano, ne upuštajući se ni u tematska sužavanja; jer ne sadrži nikakva problematična obećanja ("izlječenje" itd.); jer nije nužno usredotočena samo na određene osobe (npr. na "ometene") te daje utoliko manje povoda tome da pridonese stigmatiziranjima, premda i ona poput svake druge oznake također može biti krivo shvaćena, kako to pokazuju odgovarajuće povijesne hipoteke.Pogledajte sve od autora: Bach, Heinz
Pogledajte sve od nakladnika: Educa, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / pedagogija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno