Osnove patologije

Autor: Kumar, V.; Cotran, R. S.; Robbins, S. L.
Šifra: 153-19-24
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 2000

Puna knjižarska cijena: 409,00 kn

Naša cijena

260,00 kn

Vaša ušteda: 149,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 20,50 x 28,50 cm.
Opseg: 764 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro; na nekoliko stranica tekst podcrtavan kemijskom olovkom.

Prema američkom petom izdanju.


O knjizi:

Koliko se ovo novo izdanje knjige razlikuje od prethodnoga? Odgovor se može dobiti samo čitanjem knjige, no već sada možemo reći da opsežne promjene učinjene u ovom izdanju nisu proistekle iz nekoga našeg hira, već iz potrebe da se uvrste najnovije spoznaje o razvoju bolesti na razini molekule. Tek na neka područja patologije nisu utjecale nove spoznaje u biologiji. Prisjetimo se samo na molekulske osnove promjena stanica, upalu, stvaranje raka te imune odgovore. Uvrštenje novih po dataka, pri čemu se ne smanjuje prostor potreban za objašnjenje osnovnih postavka patologije i mor fološke opise, bio je izazov sam po sebi, koji je uvjetovao i neke promjene. Budući da je regulacija staničnog rasta i međudjelovanje stanica s izvanstaničnom tvari središnji događaj za razumijevanje fiziološke i novotvorinske proliferacije, smatrali smo poželjnim udružiti biokemijska i molekulska zbivanja stanične proliferacije u posebno, zajedničko poglavlje - Reparacija: stanični rast, regeneracija i cijeljenje rane (poglavlje 3). Rasprava u ovom poglavlju uvod je u raspravu o onkogenima i rak--supresor-genima u 7. poglavlju - Novotvorina. Kako bi se omogućila povezanija obrada teme o osnovnim i kliničkim vidovima novotvorina, to je poglavlje nastalo spajanjem dvaju poglavlja u dosadašnjim izdanjima. Osim toga. novo je i 9. poglavlje - Odgovor na infekciju, koje osvjetljava nametničko-domaćinske odnose, čime se studentu osigurava čvrsta osnovica za razumijevanje posebnih infekcija što su obrađene u daljem štivu.

Da se zbog uvođenja dvaju novih poglavlja ne bi povećao obujam knjige, poglavlja o bolestima što ih uzrokuje okoliš i prehrana spojena su u jedno, a poglavlje o bolestima zuba je izostavljeno. Ova zadnja promjena uvjetovana je činjenicom da je studentima zubarstva potrebno mnogo više pojedinosti iz područja zubne patologije no što ih ova knjiga može obuhvatiti. Također je navedeno manje citata, jer Osnove patologije nisu referentna knjiga, te su stoga citirana štiva zapravo noviji članci o važnijim temama, a služe i kao potanki opisi onima koji se više zanimaju za temu.

Ohrabreni dobrim prihvaćanjem shema i većim brojem tablica uvedenih u prethodnom izdanju, ovdje smo ih uvrstili još više i dodali im drugu boju za bolje razumijevanje. Još jednom napominjemo da smo radi smanjenja obujma dodali tek one koje bitno pojašnjuju predmete. Velik je napor uložen u zamjenu starih i nejasnih slika novijima i jasnijima.

Unatoč velikim promjenama, naša su htijenja u osnovi nepromijenjena - težili smo točnoj i uravnoteženoj slici stožernoga dijela patologijskog znanja. Koliko je god bilo moguće, nastojali smo povezati promjene građe - bilo supstanične bilo mikroskopske - s kliničkim očitovanjima bolesti. Kao konačnu misao navodimo da studentska knjiga ne smije biti tek ukras na polici, već se mora čitati, i to sa zadovoljstvom. Na temelju dosadašnjih izdanja uvjerili smo se da je naš način razmišljanja opće prihvaćen. Stoga se nadamo da će i ovo izdanje biti vrijedan sljednik svojih prethodnika.Pogledajte sve od autora: Kumar, V.; Cotran, R. S.; Robbins, S. L.
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Medicinske znanosti / medicina - stručna literatura


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno