Francetić, I.; Vitezić, D. (uredili): Osnove kliničke farmakologije

Autor: Francetić, I.; Vitezić, D. (uredili)
Šifra: 153-19-23
Izdavač: Medicinska naklada, Zagreb
Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 17,50 x 24,50 cm.
Opseg: 317 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Urednici: Igor Francetić, Dinko Vitezić.

Preuzeto s internetske stranice izdavača:
Knjiga Osnove kliničke farmakologije oblikovana je kao udžbenik namijenjen studentima medicine, stomatologije, ali i studentima drugih zdravstvenih studija sa svrhom upoznavanja s temeljnim principima na kojima počiva ova razmjerno mlada grana kliničke medicine. Osnovna djelatnost kliničke farmakologije odnosno kliničkih farmakologija daje osnove za provođenje medicine utemeljene na dokazima. Adekvatno proveden klinički pokus ili ispitivanje (lijeka, medicinskoga postupka - kirurškoga zahvata ili fizikalne terapije, dijetalne prehrane itd.) smatra se jedinim znanstvenim dokazom učinkovitosti ili prihvatljivosti. Suvremena medicina zasniva se upravo na tim dokazima. Vremena u kojima su vrijednost lijekova ili medicinskih postupaka ocjenjivali pojedini autoriteti na temelju vlastita iskustva, daleko su iza nas. Doprinos kliničke farmakologije u tom je smislu presudan, a primjer takva pristupa je poglavlje u kojem su prikazani principi liječenja pojedinih kliničkih stanja ili medicinskih entiteta. Budući da je klinička farmakologije proizašla iz tradicionalnih kliničkih struktura kao što su primjerice interna, pedijatrija, psihijatrija, neurologija, anesteziologija s jedne strane te farmakologija s druge strane, došlo je do objedinjavanja i formiranja posebnih smjerova unutar struke. No. osim navedenih subspecijalističkih područja kliničke farmakologije, razvili su se i novi smjerovi koji obuhvaćaju istraživanje odnosa lijekova i genskoga nasljeđa pojedinca ili skupine - farmakogenetika. Za razumijevanje ovih novih, ali već etabliranih grana kliničke farmakologije nužno je poznavanje osnova kliničke farmakologije, a tom razumijevanju svakako bi trebala pridonijeti ova knjiga. Sastavni je dio knjige rječnik pojmova koji će koristiti svima koji su u doticaju s lijekovima, uz mogućnost da u knjizi pronađu i potpunije obrazloženje pojmova koje je u svakidašnji klinički žargon uvala klinička farmakologija kao što su kontrola, nuspojava, placebo, placebo-reaktor i sl., a koji se nerijetko krivo tumače ili rabe. Knjiga će biti korisna kao izvor informacija mlađim liječnicima različitih specijalnosti, poslijediplomcima, onima koji su svoju formalnu edukaciju završili te svima zainteresiranima za određeni segment kliničke farmakologije.

Sadržaj:
- Klinička farmakologija: povijest i razvoj (u svijetu i u nas)
- Klinička farmakokinetika
- Farmakodinamika lijekova, genska terapija i biotehnološki lijekovi - značenje za kliničku medicinu
- Otkrivanje i razvoj lijekova
- Farmakoekonomika
- Lijekovi i društvo
- Nuspojave i interakcije lijekova
- Primjena lijekova u posebnim skupinama bolesnika
- Temelji toksikologije
- Terapijske smjernice kao temelj racionalne primjene lijekova
- Rječnik stručne kliničko - farmakološke terminologije
- Kazalo pojmova


Pogledajte sve od autora: Francetić, I.; Vitezić, D. (uredili)
Pogledajte sve od nakladnika: Medicinska naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Medicinske znanosti / medicina - stručna literatura


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.