Početna Knjige Tehničke znanosti elektrotehnika Osnove digitalnih računala

Smiljanic, Gabro: Osnove digitalnih računala

Autor: Smiljanic, Gabro
Šifra: 115-18-53
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1983

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 327 stranica.
Uvez: meki, kartonski.
Stanje knjige: odlično.

III. izdanje.

Crteže izradio: Josip Kail.

O knjizi:

Svrha je knjige da uvede čitaoca u područje digitalnih računala - kompjutora. Ona pokriva logiku rada digitalnih računala, i to logiku hardvera i logiku softvera. Na logiku hardvera se, s jedne strane, nadovezuje realizacija te logike pomoću različitih elektroničkih sklopova. U ovoj se knjizi razmatra samo logika rada elemenata hardvera, a ne ulazi se u realizaciju te logike pomoću elektroničkih sklopova. S druge strane, u knjizi se razmatra izvođenje elementarnih naredbi, pisanih u strojnom ili simboličkom jeziku pomoću elemenata hardvera. Na to se nadovezuje programiranje pomoću tih osnovnih naredbi i daljnja izgradnja programskih jezika višeg nivoa pomoću osnovnih instrukcija. Tako zamišljena knjiga pokušava povezati rad hardvera realiziranog pomoću elektroničkih sklopova i programiranje s višim programskim jezicima. Drukčije rečeno, osim logike rada digitalnih računala u središtu pažnje je elementarna instrukcija: kako se ona izvodi pomoću hardvera, kako se s elementarnom instrukcijom programira, kako se od elementarne instrukcije dolazi do viših programskih jezika te kakvih vrsta viših programskih jezika ima i koja su njihova područja primjene. Druga područja ova knjiga ne razmatra. To je prepušteno elektroničarima i programerima viših programskih jezika. Ne ulazi se ni u bezbrojne primjene koje imaju kompjutori u modernom društvu. Namjera je samo da se povezu gradnja kompjutora i njihovih sistema s njihovom upotrebom, dva na prvi pogled veoma različita područja (kao što bi npr. bila proizvodnja i vožnja automobila), i da se čitaocu omogući lakše snalaženje u mnogobrojnim aspektima kompjutorske tehnike. Naime, tih aspekata ima nevjerojatno mnogo (organizacija hardvera i softvera, realizacija hardvera, različiti jezici višeg i nižeg nivoa, bezbroj različitih upotreba računala itd.). Pri uvođenju digitalnih računala često je prisutna težnja da se pojedini takvi aspekti proglašavaju kao »jedino« i »najvažnije« što treba znati o digitalnim računalima, a to one nedovoljno upućene dovodi u zabunu. Ova knjiga nastoji pomoći u snalaženju na najlakši način.Pogledajte sve od autora: Smiljanic, Gabro
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / elektrotehnika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.