Gundulic, Ivan: Osman

Autor: Gundulic, Ivan
Šifra: 1384-15-2
Izdavač: Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1991

Dimenzije: 17,50 x 24,50 cm.
Opseg: 447 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Biblioteka Vijenac, Veliko kolo, Knjiga prva.

Priredili: Slobodan P. Novak i Antun Pavešković.

Likovna oprema: Luka Gusić.

O ovom izdanju:
Temeljna potreba svakog dobrog izdanja književnog djela jest utvrditi i slijediti autorov izvorni zapis. Ako ne postoji autorov rukopis, preostaje nam osloniti se na posljednju verziju djela tiskanu za autorova života. U slučaju Gunduličeva »Osmana« nije moguće postupiti ni na jedan od spomenutih načina. Ep nije tiskan za autorova života, a nije se sačuvao ni književnikov rukopis. Od mnogobrojnih sačuvanih prijepisa niti jedan nije prepisan iz Gunduličeva autografa. Najstarija četiri prijepisa, uključujući i Ohmućevićev iz sredine 17. stoljeća, prepisana su iz danas nepostojećeg prijepisa koji je najvjerojatnije nastao nedugo poslije autorove smrti. Svi se prijepisi razlikuju medu sobom ne samo jezično i pravopisno, nego i količinom i kompozicijom teksta. Stoga danas možemo utvrditi samo to da ne znamo i ne možemo znati kako je izgledao izvornik. Prijepisi donekle na njega upućuju. Potpun pristanak na jedan od postojećih prijepisa bio bi zato pristanak na neprovjerljivo. Želimo li što vjernije prezentirati tekst, možemo samo postupiti eklektički.
Tri najvažnija suvremena izdanja »Osmana« - Körbler / Rešetarovo iz 1938, Ratkovićevo iz 1955. i Pantićevo iz 1967, razlikuju se jezično i pravopisno, a donekle i tekstološki. Izdanje iz 1938. godine pruža najiscrpniju tekstološku analizu. Ratkovićevo izdanje izuzetno je precizno i informativno, dok je Pantićevo, svojom iscrpnošću do sada najbolji primjerak »Osmana«. Tekstovi »Osmana« u svim trima izdanjima oslanjaju se na jedan od prijepisa ili na jedan niz ili tradiciju prijepisa, nastojeći, osobito Ratković i Pantić, maksimalno usustaviti vlastita rješenja.
Svjesni da je kritičko izdanje moguće samo kao izdanje jednog od prijepisa, prihvatili smo eklekticizam kao mogućnost, a ne kao kompromis. Nadahnuti Körblerovim načelima, nastojali smo koristiti najstarija poznata čitanja, kao i suvremena rješenja, držeći uvijek na umu potrebu komunikacije sa suvremenim recipijentom. Oslanjali smo se na rješenja Körblera i Rešetara, Ratkovića i Pantića, osim u slučajevima kada su spomenuti autori nefleksibilno slijedili vlastiti sustav. Filološku strogost u ovom slučaju moguće je postići samo kao deskripciju, u čemu najrelevantnijim putokazima ostaju i dalje Körbler i Rešetar.


Pogledajte sve od autora: Gundulic, Ivan
Pogledajte sve od nakladnika: Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / poezija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.