Bercis, Pierre: Osloboditi prava čovjeka

Autor: Bercis, Pierre
Šifra: 131-20-1
Izdavač: Politička kultura, Zagreb
Godina izdanja: 2001

Dimenzije: 12,50 x 20,50 cm.
Opseg:188 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Iz predgovora:

Imajući po svojoj ljudskoj prirodi slobodnu volju čovjek je biće slobode. Svakodnevna mogućnost spontanog samoodređenja na vlastitu odgovornost za posljedice temeljno je ljudsko pravo i osnova svakog slobodnog demokratskog poretka u politici, gospodarstvu, socijalnom i kulturnom životu. Čovjek je, međutim, za svoj život upućen na druge ljude, on živi, djeluje i ostvaruje svoje želje unutar društva drugih ljudi. Za društveni život potrebne su trajne, sigurne i raspoznatljive veze, koje usmjeravaju ljudsko ponašanje, omogućuju suradnju i sigurnost. Smisao slobode nije, stoga, samo u spontani-tetu svakodnevnog ponašanja, još važniji je njezin aspekt u dobrovoljnom preuzimanju dugoročnih obveza, čak i kada velik dio tih obveza proizlazi iz njegove ovisnosti o drugima.
Kad se govori o pravima i slobodama čovjeka njih ne treba uvjetovati obvezama, odgovornostima. Prostor obveza Sirije od prostora slobode. Slobode i prava čovjeka proizlaze iz njegove prirode kao slobodnog bića i iz njegova dostojanstva kao pripadnika ljudske vrste. Ljudi jedni drugima moraju priznati slobodu, jer je ona značajka njihove naravi, ali istodobno moraju priznati i pravo na dostojanstvo i solidarnost, koja ih spaja i čuva kao pripadnike vrste u uvjetima teških i nepredvidivih uvjeta opstanka i u težnji prema napretku i razvitku.
Pogledajte sve od autora: Bercis, Pierre
Pogledajte sve od nakladnika: Politička kultura, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Društvene znanosti / novinarstvo / politologija / diplomacija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.