Grčević, Mladen: Optička sjećanja

Autor: Grčević, Mladen
Šifra: 936-21-5
Izdavač: Naša djeca, Zagreb
Godina izdanja: 1988

Dimenzije: 32,00 x 34,00 cm.
Opseg: 32 lista.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje kataloga: odlično.

O katalogu:
Fotografije, sabrane u ovoj mapi, dio su ovećeg ciklusa nastalog u vremenu između 1954. i 1981. godine. To su zapravo optički zapisi o ljudima, sjećanja na njihovu osamljenost u urbanom pejzažu velegrada, na njihovu izgubljenost u metežu naroda, rasa i religija. Za autora je to možda neko proustovsko traženje izgubljenog vremena, vraćanje u pedesete, nostalgična retrospekcija tridesetogodišnjeg puta u traženju čovjeka koji je počeo u Parizu i Londonu 1954, da bi se zatim usmjerio prema novim obalama, k nepoznatom, na duge plovidbe tropskim morima, na susrete sa starim kulturama i rada još nedirnutim tradicijama, na nepredvidive i spontane kontakte s ljudima Afrike i Azije u euforičnom vremenu rađanja novih država, u godinama kada us sloboda i nezavisnost bile najčešće izgovarane riječi, u godinama kada još nije bilo masovnog turizma. Sedamdesetih godina putovanja postaju brža, kontinenti bliži, zadržavanja u dalekim zemljama kraća, a susreti s ljudima površniji. U borbi s vremenom mora se reagirati drugačije, autentično i karakteristično treba sagledati u trenu, metoda međutim ostaje ista: doživljaj se vizualizira, odabrano se podvrgava zakonima optike i deponira u kameri. Na kraju, uvijek iznova, pred nama se otkriva život registiriran optikom. Pokreće se složeni proces sjećanja. Nastaje začaran krug. Prilagođeno dimenziji vremena, viđeno se obogaćuje maštom, znanjem i iskustvom. Iz mnoštva objektivnih, optikom dobivenih podataka, odabiru se subjektivni, sastavlja se čudesna slika svijeta, zapravo slika jednog od mogućih svjetova - slika našeg vlastitog svijeta satkana od zbilje i mašte.

O autoru:
Grčević, Mladen, hrvatski fotograf (Zagreb, 8. X. 1918 - Zagreb, 13. VII. 2011). Diplomirao pravo, magistrirao povijest umjetnosti. Fotografijom se počinje baviti potkraj 1930-ih, snima na način zagrebačke škole. Početkom 1940-ih ostvaruje  vizualno dojmljive portrete hrvatskih glumaca. Objavio više monografija svojih fotografija, a koncipirao je i opremao umjetničke monografije nekih drugih fotografa. Važan je njegov rad iz 1965. o zagrebačkoj školi umjetničke fotografije. Njegova supruga Nada (Zagreb, 1. IV. 1922) istaknuta je povjesničarka fotografije i autorica mnogobrojnih izložaba i kataloga.Pogledajte sve od autora: Grčević, Mladen
Pogledajte sve od nakladnika: Naša djeca, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / numerirani primjerci


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.