Početna Knjige Enciklopedije / leksikoni Opća enciklopedija I-VIII

Šentija, Josip (glavni urednik): Opća enciklopedija I-VIII

Autor: Šentija, Josip (glavni urednik)
Šifra: 138-18-1
Izdavač: Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb
Godina izdanja: 1977

Naša cijena

320,00 kn
400,00 kn

| € 42,47
€ 53,09

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 21,50 x 29,50 cm.
Opseg: 6006 stranica u 8 svezaka.
Uvez: tvrdi, umjetna koža; s reljefnim tiskom i zlatotiskom na hrptu i koricama i plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično; neki od ovitaka naknadno popravljani.

Treće izdanje Enciklopedije leksikografskog zavoda (ELZ), pod novim imenom Opća enciklopedija pojavljuje se pred čitateljima osam godina nakon izlaska posljednjeg sveska drugog izdanja (1969) u novom opsegu i s proširenim i obnovljenim sadržajem.
Kao i sve opće, ili univerzalne enciklopedije, i Opća enciklopedija JLZ predstavlja pokušaj da se što potpunije i što točnije definiraju pojmovi cjelokupnog ljudskog znanja i iskustva: oni koji imaju opće značenje, ali i oni koji - iako su inače strogo stručni nazivi - kolaju u svakidašnjem govoru i sustavu su­vremenih medija (novina, radija, televizije, filma), kao sredstva civiliziranog i kulturnog saobraćanja. Premda je sveopće širenje znanja i praktičnih iskustava dovelo enciklopedistiku do velike diversifikacije pa nastaju mnoge posebne, stručne i tematske enciklopedije (likovne, književne, muzičke, tehničke i dr.) - a tu ten­denciju slijedi i JLZ - Opća enciklopedija ipak zadržava svoj razlog postojanja, jer ostaje snažna i duboka potreba za sveobuhvatnošću upravo nasuprot fragmentaciji ljudskog znanja i iskustva. Slijedeći tu potrebu, upustili smo se u ovaj pothvat, ostavši vjerni klasičnoj shemi: abecednim redom pružiti čitaocu obavijesti o svim kontinentima, o zemljama i morima, o planinama i rijekama, o zvijezdama i Zemljinoj utrobi, o gradovima, arheološkim lokalitetima, geografskim, svemirskim i tehnološkim otkrićima, o kemijskim ele­mentima i spojevima, o biljnim i životinjskim vrstama, o prirodnim pojavama i procesima, napokon, o dometima suvremene znanosti i tehnologije, kao i o dostignućima u svim oblastima umjetničkog stvara­laštva, o ljudima koji su u dugoj povijesti čovječanstva ostavili znatnijega traga i kojih djelo ide u trajne vrednote kulture i civilizacije; ali i o onima koji su u ovoj povijesti bili izrazom razornih, negativnih sila. Kako opća enciklopedija nije neko usko-kritičko izdanje, nego je ujedno aktualna knjiga, riznica svega, ili otprilike svega što je u danom trenutku na javnoj pozornici - naći će se u njoj i mnoga imena suvremenog javnog života.

Direktor: MIROSLAV KRLEŽA
Glavni urednik: Josip Šentija
Uredništvo: Ivona Ajanović, Darko Bidjin, Nada Bogdanov, Žarko Domljan, Božidar Feldbauer, Vjekoslav Fišter, Frano Gospodnetić, Blaga Grlić-Justinijanović, Danko Grlić, Ljubiša Grlić, Marijan Hanžeković, Ljudevit llijanić, Vojmir Kljaković, Kruno Krstić, Tomi­slav Ladan, Mirjana Lazić, Trpimir Macan, Milan Marinović, Miloje Matošić, Mirko Mirković, Oto Oppitz, Vladimir Podlesnik, Marija Polić, Mirza Prcić, Ma­rija Sikirić, Anđelka Stipčević, Dragovan Šepić, Klara Šimek-Škoda, Aleksandar Vereš, Borko Vranjican i Antun Vujić.

Tom 1: A-Bzu, godina izdanja: 1977.
Tom 2: C-Fob, godina izdanja: 1977.
Tom 3: Foc-Iw, godina izdanja: 1977.
Tom 4: Iz-Kzy, godina izdanja: 1978.
Tom 5: L-Night, godina izdanja: 1979.
Tom 6: Nih-Ras, godina izdanja: 1980.
Tom 7: Raš-Szy, godina izdanja: 1981.
Tom 8: Š-Žva, godina izdanja: 1982.Pogledajte sve od autora: Šentija, Josip (glavni urednik)
Pogledajte sve od nakladnika: Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Enciklopedije / leksikoni


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.