Početna Knjige Domaćinstvo kuharice / prehrana O prehrani: što, kada i zašto jesti

O prehrani: što, kada i zašto jesti

Autor: Verbanac, Donatella
Šifra: 171-19-53
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 2003

Puna knjižarska cijena: 150,00 kn

Naša cijena

80,00 kn

Vaša ušteda: 70,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 19,00 x 25,00 cm.
Opseg: 173 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

II. izdanje.

Preuzeto s Interneta:

Hrana je ključni problem čovječanstva. Neznanje u čovjekovoj prehrani rezultira nizom suvremenih bolesti, kao što su povišeni krvni tlak, šečerna bolest, ateroskleroza. Na pitanje što, kako i zašto jedemo svatko će od nas dati neki odgovor koji če, zasigurno, biti opravdan i prihvatljiv. No postavimo li pitanje o tome koliko su zdrave naše prehrambene navike, mnogi če se od nas zbuniti jer na to pitanje nije lako odgovoriti.
Velik broj čimbenika utječe na našu prehranu. Moramo jesti da bismo zadovoljili osnovne tjelesne i f’iziološke potrebe, ali složit ćemo se s tim da je jelo i snažno emocionalno sredstvo. Osnovni razlog zašto jedemo jest da bismo zadovoljili osjećaj gladi, ali često jedemo i zbog sreće, osjećaja ugode i veselja što nam ga pruža hrana koju jedemo. Kadšto je taj osjećaj u sukobu s našom savješću, jer se događa da jedemo zbog očaja, tuge ili pak zato što imamo ,,nerješive” probleme, pa u hrani tražimo utjehu.
Svaki pojedinac ima odredene prehrambene navike, koje je razvio još u djetinjstvu. Te se navike tijekom godina postupno mogu mijenjati, ponajprije zbog različitog načina življenja, ali određena pravila u svezi s prehranom ostaju u nama usađena zauvijek.

Svi se slažemo s tim da zadaća znanstveni ka nije samo pisanje znanstvenih radova i bavljenje strukom, već i educiranje širokih masa. Napoše se ta pretpostavka nameće kad je rijeć o hrani i prehrani, jerse na tom području znan stvene spoznaje brzo mijenjaju.
Zdrava prehrana kao stil života osobna je stvar pojedinca, ali kako velik broj Ijudi želi slijediti taj pokret, potreban je i nutricionistički pristup. Svaka osoba koja započne provoditi neku dijetu najprije mora upoznati abecedu prehrane. Svatko bi trebao znati što su ugljikohidrati, a što bjelančevine, što nazivamo dobrim, a što lošim mastima, što je celuloza, i tako redom.

Nizom članaka pisanih na popularan način dio tekstova ove knjige bio je dostupan čitateljima „Slobodne Dalmacije”. Ti članci, objavljeni u sklopu Priloga o zdravlju, izazvali su veliko zanimanje čitateljstva i potaknuli me da pripremim prošireni tekst u obliku knjige.

Stoga knjiga ima specifičnu svrhu: upoznati širi krug Ijudi s osnovnim pojmovima vezanim uz prehranu te sagledavanje problema zdrave prehrane na način koji je razumljiv najširim krugovima.



Pogledajte sve od autora: Verbanac, Donatella
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Domaćinstvo / kuharice / prehrana


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.