Početna Knjige Umjetnost film O povijesti filmskoga stila

O povijesti filmskoga stila

Autor: Bordwell, David
Šifra: 1365-18-13
Izdavač: Hrvatski filmski savez, Zagreb
Godina izdanja: 2005

Dimenzije: 18,00 x 25,00 cm.
Opseg: 392 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Prevela s engleskoga: Mirela Škarica.

Knjiga sadrži crno-bijele fotografije.

O knjizi:

Proučavanje filmskoga stila duboko je utjecalo na naše poimanje filmova. Stil pripisuje svaki film određenoj tradiciji, izdvaja klasike i naznačuje pojavu prijelomnih inovacija. David Bordwell ovdje nam pokazuje kako su proučavatelji filma pokušali objasniti postojanost stila i njegove mijene u povijesti filma.

Bordwell pomno proučava teorije stila Andrea Bazina, Noela Burcha i drugih povjesničara filma. Time slavi stoljeće filma spajajući rasprave o filmskim klasicima poput Rođenja nacije i Građanina Kanea s analizama novijih filmskih uspješnica poput Ralja i Lova na Crveni oktobar. Sagledavajući prinos podjednako onih cijenjenih kao i zanemarenih redatelja, Bordwell razmatra rano filmsko stvaralaštvo, dostignuća nijemoga filma, razvoj Hollywooda te napretke što su ih u novije vrijeme postigle europske i azijske kinematografije.

Knjiga O povijesti filmskog stila polazi od pretpostavke da stilske promjene često proizlaze iz pokušaja filmaša da pronađu interesantna i djelotvorna rješenja za pitanja u proizvodnji filma. Bordwell prati taj proces tijekom povijesti, pomno analizirajući filmsku inscenaciju. Opremljena s više od četiri stotine uvećanih sličica iz raznih filmova, ova opsežna studija opskrbljuje nas s novim naočalama za gledanje filma.


Pogledajte sve od autora: Bordwell, David
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatski filmski savez, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / film


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno