Početna Novosti / Blog Zaboravite sve loše u 2020. i započnite novu 2021. s lijepim i rijetkim knjigama

Zaboravite sve loše u 2020. i započnite novu 2021. s lijepim i rijetkim knjigama

Datum objave: 01.01.2021

Godina 2020. je konačno iza nas! Sretna vam nova 2021. godina s nadom da će svima nama donijeti više mira, zdravlja, sreće, strpljenja i snage.

Uz dobru staru knjigu svaka je godina uvijek lakša, ljepša i ispunjenija. Zato Vam donosimo naš izbor lijepih i rijetkih knjiga za početak 2021.

Klikom na naslove možete vidjeti više detalja o svakoj knjizi.

Sve naslove u našoj internetskoj trgovini za vas smo snizili za 15% do 3. siječnja 2021. Dostava za narudžbe iznad 300,00 kuna je besplatna.

 

1. Osman Ivana Gundulića

 

 

Ovo prekrasno bibliofilsko izdanje Osmana Ivana Gundulića s pjevanjima XIV. i XV. Ivana Mažuranića priredio je Ivan Broz.
Izdanje je priredila Kr. sveučilišna knjižara Fr. Župana (Albrechta i Fiedlera) u Zagrebu, 1887. godine.

 

2. Postgorgona, br. 14, Josip Vaništa

 

 

Ovo  autorsko izdanje je numerirano i potpisano u samo sto primjeraka. Za grafičko oblikovanje zaslužni su J.V. i Paško Mravičić. Fotografije prikazuju razne lokalitete poput savskog nasipa, kuće Gorgone,  muzeja Macura, Muzeja moderne umjetnosti (New York)...te umjetnička djela raznih autora poput Yves Klein, Pieta Mieta Mondriana itd. Za više informacija i fotografija kliknite na link.

 

3. I. i II. Hrvatski tjedan majke i djeteta I-X

 

 

Ovaj set sadrži 10 vrlo rijetkih knjižica izdanih povodom I. i II. Hrvatskog tjedna majke i djeteta za vrijeme NDH. Knjižice su u izvrsnom stanju, s prekrasnim ilustracijama u boji renomiranih umjetnika. Klikom na link, možete vidjeti više detalja.

 

4. Dubrovačke zidine, Lukša Beritić

 

 

Ova je knjiga odlična za sve one koji se žele upoznati sa posebnostima dubrovačkih zidina. Knjiga sadrži detaljan opis najbitnijihgrađevina u sklopu prekrasnih dubrovačkih zidina, poput kule Kalarinja, kule sv. Jakova itd. Knjiga sadrži i 11 crno-bijelih fotografija kao  i plan gradskih zidina.

 

5. Alkar, Dinko Šimunović

 

 

Iz počasti prema piscu,  opremilo je ovu knjigu dobrovoljno nekoliko umjet­nika, književnika, i ljubitelja knjige. Poprsje Dinka Šimunovića učinio je, za ovu priliku, Ivan Meštrović. Ilustracije na tekstu izradili su Vilko Gecan, Joza Kljaković, Fran Kršinić, Omer Mujadžić, V. Radauš, i Marijan Trepše; a umjetničku opremu omota i poveza Vladimir Kirin.
Uprava "Tipografije" d. d. u Zagrebu dala je besplatno tisak, Uprava Zemaljske Tiskare u Zagrebu izradila je klišeje i povez, a Hrvatska Industrija Papira d. d. dala je hartiju. Knjižare Stj. Kugli, Z. i V. Vasić, i "Minerva" u Zagrebu, preuzele su prodaju knjige (bez provizije), dok su pretplatu organizovali Uprava "Jutarnjeglista" i Uprava "Nove Evrope", u Zagrebu.
Knjiga je štampana u 2000 primjeraka, sa izmjenama pisca za ovo izdanje,krajem decembra 1932.

 

6. Čiča Tomina koliba, Harriet Beecher-Stowe

 

 

Knjige kao i ljudi tijekom života imaju svoje uspone i padove: jednom su poželjne, drugi put nepoželjne, pa onda zaboravljene, otkrivene, zabranjene i slavljene. No "Čiča Tomina koliba" američke spisateljice Harriet Beecher Stowe kao da izmiče toj „prirodnoj pojavi“. Otkako je objavljen prije 165 godina – ovaj omiljeni lektirni naslov još uvijek privlači čitatelje i poziva na nova tumačenja. Drugim riječima: svjež je i zanimljiv i današnjoj publici kao što je to bio i našim bakama i djedovima. Ovo izdanje "Čiča Tomine kolibe" prvo je hrvatsko izdanje. Točna godina izdanja nije navedena, no prema dostupnim izvorima zaključujemo da se radi o 1920. godini.  Knjiga sadrži i 4 prekrasne kromolitografije Dragutina Šimuneka u formatu knjige.

 

7. Split i okolica, Ivo Rubić

 

 

Svrhu i vrijednost ove rijetke knjige najbolje je opisao sam predgovor iste:  Ova je radnja bila prihvaćena od Izvršnog odbora Jadranske straže prilikom natječaja za nekoliko gotovih predavanja. Kao predavanje održano je u mnogim mjestima Jugoslavije, a sam pisac ih je održao u Beogradu, Dubrovniku i u Splitu, posvuda sa dobrim uspjehom.
Pokazalo se potrebnim, da se ovo predavanje otštampa u posebnu knjižicu. Samom Splitu nedostaje dobrih vodiča, a i direktori osnovnih škola u Splitu zaželili su, da se ova knjiga štampa, kako bi se školska omladina sa njom mogla da upozna. Izvršni odbor je stoga zaključio, da ovu radnju Dr. Rubića štampa, sa željom, da to bude samo početak serije postepene obrade sviju naših primorskih mjesta i krajeva. Pripremajući knjižicu, pisac je predavanje proširio, te zamolio Msgr. Dr. Franu Bulića i Dr. Ljubu Karamana, da radnju pregledaju. Oni su to učinili, pa im pisaci i izdavateljica srdačno zahvaljuju. Sa ovom radnjom pisac nije imao nikakovih naučnih pretenzija. Htio je samo da dade, ukratko, sve što su o Splitu iznijele mnoge druge radnje. Jedino je više pažnje posvetio geografskom momentu.

 

8. Obredne gomile, Ante Škobalj

 

 

Ova iznimno vrijedna knjiga je povijesno-teološka rasprava o religiji i magiji na temelju arheoloških nalaza. Knjiugu je samostalno izdao autor Ante Škobalj u Svetom križu na otoku Čiovu. Na temelju arheoloških nalaza, osobito povezanosti gradina, gomila, stećaka i starohrvatskih crkvica u Poljičkom Primorju s usporedbom u ostalim hrvatskim krajevima, u ovoj se knjizi raspravlja o Razvoju kršćanskog oltara, Postanku dvostrukih crkava, Odnosu kršćanstva prema poganskim vjerama, Doseljenju Hrvata na Jadran, Postanak bosanske države…, što sve skupa pruža jedinstvenu sliku neprekidnog životnog razvoja i daje mogućnost, da bolje i jasnije shvatimo vječni i opći sukob religije i magije u ljudskoj naravi.

 

9. Spomenica o otvoru šibenskog vodovoda

 

 

Ova rijetka knjiga sadrži s litografiju i faksimil potpisa Ante Šupuka.

Ante Šupuk bio je hrvatski izumitelj koji je 1895. napravio prvu hidroelektranu na svijetu, na rijeci Krki.

Tako je Šibenik postao prvi grad na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Poznat je i po tome što je prvi izabrani gradonačelnik, a upravo on je izveo grad iz težačkoga doba; u škole je uveo hrvatski jezik, sagradio prugu, vodovod, kanalizaciju, luku, popločao ulice, sagradio najsuvremeniju bolnicu…

Šibenik je prvi vodovod i prvu zdravu pitku vodu izravno s izvora dobio 12. svibnja 1879. godine, a prva voda potekla je iz javne česme kod crkve sv. Ivana točno u 16 sati. Vodovod je otvorio Gavril barun Rodić, namjesnik Dalmacije i počasni građanin Šibenika. Po njemu je ta česma, jedina koja i danas postoji, dobila ime Rodićevac.  

Izgradnja prvog javnog vodovoda te davne 1879. godine okarakterizirana je kao događaj stoljeća, povodom čega je izdana i spomenica. Ne smije se zaboraviti činjenica da je grad Šibenik dobio vodu šesnaest godina prije nego je sagrađena hidroelektrana na Jarugi 1895. godine, prva u Europi a druga u svijetu te da je Šibenik prvi grad na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu.

 

10. Usporedni životopisi I-II, Plutarh

 

 

Usporedni životopisi (lat. Vitae parallelae) povijesno je djelo starogrčkog povjesničara Plutarha. Knjiga sadrži životopise znamenitih Grka i Rimljana antike, napisanih u parovima. Djelo sadrži ukupno dvadeset i tri para životopisa. Smatra se jednim od najvažnijih izvora podataka ne samo o osobama koje opisuje nego i o antičkom svijetu i Starom vijeku uopće.

Plutarh (45.-120.) je bio grčki povjesničar, biograf i esejist. Rodio se u malom gradu Chareonei, provincija Boetija. Bio je dva puta u Rimu, uz ostala mjesta koja je posjetio putujući po Sredozemlju. Većinu života proveo je u rodnom mjestu. Neka djela posvetio je dvama uglednim rimskim senatorima. Vodio je aktivan život, a bio je i svećenik u Delfima. Bio je sudac i veleposlanik. Visoke pozicije dobio je od careva Trajana i Hadrijana. Najveći rad mu je knjiga "Usporedni životopisi" koja sadrži 46 biografija. Opisano je po 23 Grka i Rimljana. Opisao je Cezarov život. Jedan od najpoznatijih povjesničara svih vremena.

 

Ugodno čitanje i još jednom sretna Nova godina!

 

Prikaži sve novosti / blogove

Novo u ponudi

Pogledaj sve

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.