Početna Novosti / Blog Upoznajte Serijal O.&O.:  Oružje i oklopi XX. stoljeća

Upoznajte Serijal O.&O.:  Oružje i oklopi XX. stoljeća

Datum objave: 28.04.2022

Serijal O. & O.: Oružje i oklopi XX. stoljeća jedinstvena je biblioteka oružane i vojne tematike na našim prostorima. Serijal izlazi u izdanju izdavačke kuće Omnes, i djelo je autora Gordana Grbića. 

Gordan Grbić rođen je u Zagrebu 11.01.1949. godine. U prvoj polovini dosadašnjeg radnog vijeka radio je u cestovnom prometu, a u drugoj u izdavaštvu. Tu je prošao gotovo sva radna mjesta. Od komercijaliste do vlasnika izdavačke kuće.


Serijal O.&O. nastaje kao rezultat autorovog dugogodišnjeg zanimanja za povijest, naročito za razvoj oružja i vojne opreme. Do sada su objavljene dvadeset i tri knjige s tom tematikom. 

U serijalu 0.&0. predviđeno je preko 40 naslova iz svih vidova oružanih snaga. 

 

Za vas izdvajamo neke od naslove iz ovog serijala. Klikom na naslov knjige ili na fotografiju možete vidjeti više detalja o knjizi.

 

1. Bojni brodovi (1900 - 1920)

 

 

Tijekom povijesti, razne civilizacije i države egzistirale su i kao pomorske sile.


Štoviše, rijetke su jake države koje nisu imale i jaku mornaricu. To je, naravno, uvjetovano i njihovim zemljopisnim položajem, kao i slabom razvijenošću kopnenih komunikacija (Rimsko carstvo je rijetka iznimka).

Mornarica je nužna za razvoj i održavanje trgovine, prijevoz putnika i vojnika na udaljena područja, za osvajanje i čuvanje osvojenog. Krajem 19. stoljeća čuvena britanska maksima glasi: Tko vlada morima, vlada svijetom.

Ratna mornarica tijekom vijekova doživljava stalni razvoj u pogledu brodskog pogona a pogotovo u naoružanju i općoj konstrukciji brodova.

Ova knjiga prikazuje samo jedan segment u mnogim vrstama (klasama) i kategorijama koji su od brodova na vesla, jedrenjaka, parnog stroja, dizel-motora pa do najsuvremenijeg atomskog pogona tijekom 20. stoljeća imali glavnu ulogu u pomorskom ratovanju.

 

2. Krstaši i krstarice 1/3

 

U ovoj su knjizi predstavljeni najpoznatiji bojni brodovi - krstaši i krstarice iz šest svjetskih pomorskih sila. Obuhvaćeno je razdoblje od 1900. do 1945. i uz mnoštvo fotografija i nacrta za svaki predstavljeni brod nalazi se opis tehničkih karakteristika.

 

3. Bombarderi (1900 - 1935)

 


Već na samom početku I. svjetskog rata glavne zračne strane počinju koristiti zrakoplove. Obavljali su neborbene zadaće kao što su izviđanje i korektura topničke paljbe. Nastojeći ih u tome spriječiti, protivnici, zrakoplove počinju naoružavati (isprva osobnim naoružanjem, a kasnije ugradnjom strojnica) i tako se polako, ali nezaustavljivo razvija lovačko zrakoplovstvo...

 

4. Lovački zrakoplovi 1/3 (1935 - 1945)

 

 

Drugi svjetski rat odlučujuće je razdoblje za razvoj cjelokupnog zrakoplovstva, a posebno lovačkog. Ogroman napredak ostvaren je u pogledu konstrukcije zrakoplova, ugrađivanih motora i oružnih sustava. Pri kraju razdoblja koje pokriva ova knjiga uvode se u upotrebu i prvi mlazni zrakoplovi. Ratno doba, nažalost, vrijeme je kada se tehnika i tehnologija razvijaju upravo strelovito. Prema sigurnim izvorima tijekom ovog razdoblja oko 270 osnovnih tipova zrakoplova i gotovo neprebrojiva količina podtipova i njihovih inačica.

Najagilniji proizvođači novih tipova zrakoplova buduće su zaraćene strane (glavne od njih). Njemačka, Japan i manje Italija s jedne strane, te SAD, Velika Britanija, Rusija i Francuska s druge strane.

 

5. Nosači zrakoplova (1900 - 1945)

 

 

Gordan Grbić u ovoj knjizi prikazuje vrste i tipove nosača zrakoplova od početka 20. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata Francuske, Italije, Japana, Njemačke, SAD-a i Velike Britanije.

U tabelama koje su prilog svakoj klasi brodova dani su podaci za prvo opremanje broda, kasnije rekonstrukcije, dodavanja ili skidanja naoružanja i opreme dana su u tekstu.

 

6. Izvidnička oklopna vozila (1945 - 2000)

 

 

Ova knjiga trebala je biti direktan nastavak prije objavljene 'Oklopni automobili (1900-1945). Trebala, jer je autor tijekom pripreme materijala uvidio kako je oklopne automobile, nakon II. svjetskog rata, pogotovo nakon '70-tih nemoguće opisati samo u jednoj kategoriji kako je to bilo prije. Razvoj O.A. krenuo je u tako mnogo pravaca (namjena) da se autor odlučio, u ovoj knjizi baviti samo s onim oklopnim vozilima kojima je osnovna funkcija izviđanje (ti su najčešće naoružani s topovima i teškim strojnicama), a zanemariti modele (u ovoj knjizi) kod kojih je oklopno vozilo ustvari platforma za neki borbeni sustav (p.z., p.t. i sl.). Pri takvoj odrednici (funkcionalnoj) odmah se primjećuje da najveći broj izvidničkih vozila jest na kotačima, pa ih to idejno identificira, ali ima ih i na gusjenicama (vrlo malo). 

 

7. Samovozni topovi i minobacači 1/2

 

Djelo prikazuje povijesni razvoj dijela artiljerskog naoružanja - samovoznih topova i minobacača. Uz fotografije, opis i tehničke karakteristike prikazano je ovaj oblik artiljerijskog naoružanja iz arsenala vojski petnaest zemalja.
 

8. Samovozni topovi 1/2

 

 

Djelo prikazuje povijesni razvoj dijela artiljerskog naoružanja - samovoznih topova. Uz fotografije, opis i tehničke karakteristike prikazano je ovo oružje iz arsenala vojski šest zemalja.

 

9. Srednji i teški tenkovi (1935 - 1945)

 

 

Autor daje prikaz srednjih i teških tenkova, konstruiranih i izrađivanih u razdoblju od 1935-1945. godine, koji su u velikoj mjeri pridonijeli afirmaciji tenka kao borbenog sredstva. Sistematizacija tenkova izvedena je s obzirom na pripadnost pojedinim zemljama, tako da u knjizi nalazimo tenkove nastale u Njemačkoj, SSSR-u, SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Japanu, Italiji, Kanadi i Australiji. Uz opise i tehnička obilježja, u knjizi nalazimo i velik broj crteža i fotografija pojedinih vrsta tenkova.

 

10.  Tenkovi (1900-1935) i laki tenkovi (1935-1945)

 

 

Gordan Grbić u ovoj knjizi prikazuje tenkove u razdoblju od početka 20. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata. Zastupljeni su tenkovi Velike Britanije, Njemačke, Francuske, SAD-a, SSSR-a, Italije, Japana, Čehoslovačke, Poljske, Belgije i Švedske.

 

Ako želite pregledati ostatak ponude iz ovog serijala, kliknite na link.

Prikaži sve novosti / blogove

Novo u ponudi

Pogledaj sve

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.