Početna Novosti / Blog 10 ANTIKVARNIH POSLASTICA ZA SVE BIBLIOFILE

10 ANTIKVARNIH POSLASTICA ZA SVE BIBLIOFILE

Datum objave: 25.02.2020

Antikvarne knjige ponovno dolaze u modu. O popularnosti antikvarnih knjiga svjedoče ne samo razne izložbe te mali antikvarijati u kojima bibliofili svoje knjige pronalaze, već i velike platforme za prodaju knjiga poput Amazona i AbeBooks.

Odlučili smo za sve bibliofile i knjigoljupce napraviti izbor od 10 bibliofilskih izdanja iz naše Škrinjice s blagom  na koju smo posebno ponosni. Nađe se u našoj škrinjici svega: od prvih izdanja, rijetkih izdanja, izdanja s potpisom do faksimila i reprinta, starih grafika kao i hrvatskih autora u prijevodima.

Pogledajte naša bibliofilska izdanja Janka Polića Kamova, Vladimira Nabokova, Thomasa Manna, Ivane Brlić Mažuranić...

 

 

 

 

 

Ivan Mažuranić: Smrt Smail-age Ćengijića, 1922.

Djelo Smrt Smail-age Čengića nije osobito često tiskano uz popratne ilustracije, a posebno ne tako uspješno kao u ovom izdanju (Zagreb, Književni jug, 1922). Zahvaljujući nadahnutim ilustracijama Joze Kljakovića, ovo izdanje zaslužuje posebnu pažnju.

 


 

Natječaj za izradu generalne osnove za izgradnju, proširenje i regulaciju grada Zagreba, 1930.

Obzirom da se grad Zagreb tridesetih godina 20. stoljeća počeo naglo razvijati, Gradsko zastupstvo je, u nadi da će riješiti probleme koji ometaju normalan i racionalan razvitak grada, raspisalo javni internacionalni natječaj. Neka od pitanja koja su se pokušavala natječajem riješiti su prometni, estetski, higijenski, socijalni i gospodarski aspekti razvoja grada Zagreba. Knjiga sadrži i brojne crno-bijele fotografije grada Zagreba.

 


 

Ivana Brlić-Mažuranić: Knjiga omladini, PRVO IZDANJE (1923.)

Knjiga omladini, objavljena 1923., zanimljiva je zbirka proze, eseja, crtica, pjesama.  Okosnicu čini i danas aktualan esej Omladini o idealima, svojevrsna “ars poetica” Ivane Brlić-Mažuranić jer sadrži i upute mladim piscima kako pisati.
Autorica se obraća mladima u čijoj je duši neopisiva žudnja za nepoznatim. Savjetuje im da ne žive bez ideala. Tko uspije od sebe učiniti čovjeka iskrena, nesebična, radosna, bez zlobe, taj je, i ne znajući, postao jednim od vođa, ističe autorica. I ne treba on propovijedati, nego samo živjeti prema čistoj i nesebičnoj duši. U svoju će okolinu takav čovjek posijati sjeme koje može izrasti u sjenato stablo.
Ideal ljepote pak pripravlja srce za daljni teški korak - za dobrotu. Ljepotu, savjetuje autorica, mladi umjetnik mora prikazati vjerno, najjasnijim riječima “kojim vas je materinji jezik odnjihovao”, bez straha da će to biti proglašeno banalnim. Bude li tako, uvjerena je autorica - stvorit ćete bezuvjetno umjetničko djelo!

 


 

Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davnine, 1920

Priče iz davnine, glasovita zbirka pripovijetki-bajki Ivane Brlić-Mažuranić, u kojima je autorica ostvarila svoj književni vrhunac, odličan su poklon za djecu i za odrasle. Ovo drugo izvanredno izdanje Priča iz davnine Matice Hrvatske iz 1920. godine rijetka je antikvarna poslastica. Knjiga priča Priče iz davnine proslavile su Ivanu Brlić-Mažuranić, a njezine priče - Sunce Djever i Neva Nevičica, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Šuma Striborova, Kako je Potjeh tražio istinu, Ribar Palunko i njegova žena, Lutonjica Toporko i devet župančića, Jagor i Regoč - prevedene su na sve važnije svjetske jezike.

 


 

Rudyard Kipling: Kako je deva stekla grbu i druge priče, 1923.

Ovo rijetko izdanje knjige Kako je deva stekla grbu i druge priće Rudyarda Kiplinga, prekrasno je izdanje iz 1923. godineu izdanju Naklade St. Kugli s autorovim ilustracijama.

 


 

 

Mato Lovrak: Anka Brazilijanka, PRVO IZDANJE, 1939.

 

Prvo izdanje kultne knjige Anka Brazilijanka, po kojoj je prije nekoliko godina snimljen i film. Knjiga je tiskana vjerojatno 1939. godine u nakladi Hrvatskog pedagoškog književnog zbora i bogato je ilustrirana ilustracijama čuvenog Andrije Maurovića.

 


 

Janko Polić Kamov: Ištipana Hartija, PRVO IZDANJE, 1907.

Ištipana hartija je, uz Psovku, jedna od dvije autorove zbirke pjesama objavljene za njegova kratkog života. Radi se o prvom izdanju ove zbirke pjesama koje je jako rijetko u ponudi.

 


 

Janko Polić Kamov: Na rođenoj grudi, PRVO IZDANJE, 1907.

Iznimno rijetko prvo izdanje u autorovoj nakladi.

 


 

Thomas Mann: Doctor Faustus, 1948.

Doktor Faustus prvi je put objavljen 1947. godine u Stockholmu. Ovo je prvo američko izdanje iz 1948. godine u prijevodu H. T. Lowe-Portera. Knjiga sadrži vlastoručni potpis autora crnim perom na dan 24.10.1949. godine. Rijetko se koji antikvarijat, kao i privatna zbirka u Hrvatskoj može pohvaliti knjigom s potpisom velikog Thomasa Manna.

 


 

Vladimir Nabokov: Priglašenie na kazn', 1964.

Drugo, veoma rijetko, francusko izdanje romana Poziv na smaknuće na ruskom (ćirilica). Roman Poziv na smaknuće prvi je put izdan u ruskom časopisu Suvremeni zapisi krajem 1935. i početkom 1936. godine, a potom je objavljen u Parizu 1938. godine na ruskom, na ćirilici.

 

Prikaži sve novosti / blogove

Novo u ponudi

Pogledaj sve

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno