Žmegač, Viktor (uredio): Njemačka književnost

Autor: Žmegač, Viktor (uredio)
Šifra: 173-21-18
Izdavač: SNL, Zagreb
Godina izdanja: 1986

Dimenzije: 16,50 x 24,00 cm.
Opseg: 269 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: vrlo dobro; na predlistu manja korekcija korektorom.

Filološki priručnici.

Autori: Viktor Žmegač, Zdenko Škreb, Ljerka Sekulić.

Iz knjige:

U toku povijesnoga procesa njemački se narod konstituirao tako što se nekoliko plemena koja zovemo germanskima stopilo u jedinstvo nacije. Povijesna je lingvistika utvrdila da velike leksičke i strukturne sličnosti uzajamno povezuju većinu suvremenih evropskih i indijskih jezika u skupinu, i u isti ih mah dijele od drugih jezičnih skupina drukčijega leksičkog blaga i drukčije strukture. Tu skupinu srodnih evropskih i indijskih jezika zovemo indoevropskim jezicima, te ih dijelimo npr. od semitskih jezika (među koje brojimo i arapske), tursko-tatarskih, ugro-finskih (s mađarskim i finskim) kao i od jezika Baska u Pirenejima. Lingvistika je mogla osim toga utvrditi da se unutar velike zajednice indoevropskih jezika određeni jezici odlikuju posebnim specifičnim crtama leksičkim, a naročito strukturnim, te tako unutar velike zajednice tvore manje srodne uzajamno povezane skupine jezika. Tako se spajaju u užu zajednicu npr. slavenski jezici, germanski jezici, keltski jezici (od kojih su danas živi jezici Irske i Walesa). Romanski su jezici posljedak povijesnoga razvitka i cijepanja latinskoga jezika koji je danas mrtav. Stručnjak je u pravilu sposoban da na osnovi leksičke i strukturne analize određenoga jezičnog materijala utvrdi kojoj užoj indoevropskoj jezičnoj zajednici taj materijal pripada; to je moguće i onda kad je riječ o geografskim imenima. Kad se geografski nazivi uvriježe za određeno mjesto, goru, rijeku, naseobinu, oni se redovito neograničeno održavaju tako da ih stanovnici tih krajeva, i kad se mijenjaju u toku povijesti, preuzimaju jedni od drugih bez obzira na to da li im još uvijek razumiju prvotno značenje.


Pogledajte sve od autora: Žmegač, Viktor (uredio)
Pogledajte sve od nakladnika: SNL, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.